SVETLI U MRAKU: Fluorescentni zec pomaže u lečenju smrtonosnih bolesti (VIDEO)

Istraživači se nadaju da će uspeti da stvore lek za teška genetska oboljenja pomoću obojenih zečeva, koji se ne razlikuju od "običnih" zečeva

  • 1

Istraživači na Havajima i u Turskoj kažu da fluorescentno bojenje ukazuje na to da se genetski materijal ubrizgava u embrione koji su ugrađeni u prirodnu šminku zečeva.

Ovo zvuči kao nešto iz naučno-fantastičnih filmova, ali zečevi koji svetle u mraku su stvarni i žive u Turskoj. Naučnici sa Havaja i iz Turske uspešno su uzgajali leglo od 8 zečeva, tražeći lek za smrtonosne bolesti. Ovo uključuje i dva zeca koja svetle u zelenoj boji u mraku.

Po danu zečevi se ne razlikuju od normalnih zečeva, ali su oni rođeni u istraživačkom centru u Turskoj. Doktor Stefan Moisadi rekao je havajskoj lokalnoj stanici da ovaj eksperiment može da pomogne masovnoj proizvodnji leka protiv smrtonosnih bolesti.

- Ovi zečevi ne pokazuju znake da su bolesni i životni vek im je kao i normalnim životinjama - dodao je doktor Moisadi.

Eksperiment prati istraživanje koje je započeto 1980. godine, kada su stvoreni miševi koji sijaju u mraku, i nadamo se da će ovo otkriće pomoći naučnicima da stvore jeftiniji lek za genetske poremećaje.

Nakon uspeha fluorescentnih zeka, tim planira da kreira i jagnje do kraja godine.

Moisadi je rekao da su on i njegov tim posvećeni ovom kontraverznom istraživanju zbog "eventualne koristi" svetu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: nydailynews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA