U CVEĆU: Ovo su najlepše stepenice na svetu (FOTO)

Stepenice u sicilijanskom gradu Kaltađirone sačinjene su od keramike i oličenje su dugogodišnje grnčarske tradicije grada po kojoj mesto i dobilo ime

  • 1

Smeštene u sicilijanskom gradu Kaltađirone, stepenice Svete Marije del Monte imaju 142 stepenika koji su ukrašeni različitim keramičkim šablonima. Tokom proleća i leta još više oduzimaju dah jer ih meštani ukrase sa saksijama cveća i fenjerima.

Smešten 68 kilometara od Katanije, Kaltađirone je dugo bio poznat po proizvodnji keramike. Ime ovog šarmantnog gradića potiče od arapske reči koja u prevodu znači "zamak od keramike" i pristaje uz dugogodišnju tradiciju keramičara. Talentu lokalnih zanatlija možete se diviti u celom gradu jer je sve od palata i crkava preko spomenika i trgova prekriveno keramikom.

Očaravajuće stepenice datiraju iz 1608. godine i stoje kao testament hiljadu godina duge tradicije grnčarije. Ovo umetničko delo spaja gornji deo grada sa donjim,  potpuno je prekriveno keramičkim pločicama i svaka stepenica ima drugačiji dizajn inspirisan lokalnom kulturom.

Stepenice Svete Marije del Monte su glavna atrakcija sicilijanskog grada i na njima stanovnici slave svoje najznačajnije festivale. Tokom festivala cveća, stepeništa su ukrašena sa hiljadama saksija koje daju prelepi dizajn. Turisti mogu da hodaju kroz lavirint ukrašen cvećem i vide svaki detalj izbliza.

Posle dva meseca od festivala cveća, u julu, održava se Luminaria festival kada su stepenice ukrašene sa 4000 ručno napravljenih fenjera domaćih umetnika. Pripreme za ovaj festival počinju mesec dana ranije kada umetnici prave cilindre od posebnog providnog papira u koje stvaljaju keramičke lampe sa fitiljem. Lampe se pune maslinovim uljem i proizvode prijatan miris, a svake godine dizajn svetla se čuva u tajnosti sve do dana otvaranja kako bi iznenadili publiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA