Najstariji čovek na svetu ima 123 godine? (FOTO)

Flores ima 123 godine, iako nema zvaničnu krštenicu koja bi to dokazala. Žvaće koku, druži se sa životinjama, ne konzumira alkohol i nikada nije bio ozbiljno bolestan

  • 1

Karmelo Flores Laura iz Bolivije  je najstarija osoba na svetu, pošto zvaničnici tvrde da je pre mesec dana napunio 123 godine.

Ovaj pripadik Ajmara Indijanaca živi u kolibi sa slamnatim krovom u izolovanoj oblasti u blizini jezera Tititaka, nepismen je, ne govori španski i nema zube. Prljav je i zapušten, sa dugim noktima i kosom, hoda bez štapa i ne nosi naočare. Iako Ajmara jezik govori snažnim glasom, potrebno je da mu se govori direktno u uvo kako bi čuo.

- Malo mi se muti pred očima. Ranije sam dobro video. Ali, video sam da dolazite - rekao je on grupi novinara AP-a koji su iz La Paza došli da ga vide.

Dok sedi na kamenu i ćaska, Flores žvaće list koke, blagi stimulans koji tera glad i koji, kao i većina bolivijskih seljaka koji žive na visoravnima, žvaće ceo život.

- Imam 100 ili nešto više godina. Ne jedem testo ili pirinač, samo ječam. Nekada sam gajio krompir, pasulj - kaže Flores, i dodaje da ga pamćenje izdaje. Njegov 27-godišnji unuk kaže da mu se deda borio u ratu protiv Paragvaja 1933, ali se Flores toga seća kao kroz maglu.

Za svoju dugovečnost Flores kaže da je za to zaslužna šetnja i druženje sa životinjama o kojima se godinama brinuo. Voda koju Flores pije dolazi sa snegom prekrivenog vrha Ljampu, jedne od najviših planina Bolivije. Kaže da više ne konzumira alkohol, iako ga je kao mladić pio, da voli svinjetinu i rado je pojede kada je dobije. Sa smeškom se seća da je kao mladić lovio i jeo lisice.

Kaže da nikada nije otišao dalje od La Paza, koji je udaljen 80 kilometara i da nikada nije bio ozbiljno bolestan. Nedostaje mu supruga koja je umrla pre više od 10 godina. Od njihovo troje dece, samo jedno je živo − Sesilio, koji ima 67 godina. Ima 40 unučadi i 19 praunučadi, ali je većina napustila Fraskiju. Njegov unuk Edvin sa suprugom i dvoje dece živi u blizini.

Direktor Centralnog registra Bolivije Eugenio Kondori pokazao je AP-u registar u kome se navodi da je Karmelo Flores rođen 16. jula 1890. Kondori kaže da krštenice nema, jer one nisu postojale u Boliviji do 1940. Rođenja su tada registrovana sertifikatima o krštenju iz obližnje crkve.

- Za državu je sertifikat o krštenju validan, jer su ih tada davali sveštenici koji su bili pismeni - rekao je Kondori. On nije želeo da pokaže Floresov seritikat, jer je to, kako je rekao, lični dokument.

Ginisova knjiga rekorda navodi da je najstarija osoba Misao Okava, 115-godišnja Japanka, a da je najstarija osoba ikada bila Žan Kalmen iz Francuske koja je, kada je umrla 1997, imala 122 godine i 164 dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • edo

    16. avgust 2013 | 00:59

    ma nek je ziv i zdrav al ovo je 5 kako ja znam covek koji je najstariji u istoriji dokle vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA