Da li je ovo najstarija društvena igra na svetu? (VIDEO)

Figurice koje su pronađene u Turskoj pokazuju kako su drevni narodi pre pet hiljada godina igrali društvene igre. Možda je baš ova igra preteča igre "Čoveče, ne ljuti se"

  • 0

Sitne, isklesane kamene figure, nedavno pronađene u grobnici u Turskoj staroj 5.000 godina, deo su najstarije društvene igre na svetu, tvrde naučnici.

Kako je objavljeno na sajtu Njuz Diskaveri, arheološki tim zadužen za proučavanje bronzanog doba radio je na analizi materijala prikupljenog iz grobnica otkrivenih u blizini Sirita, na jugoistoku Turske. Svakako najzanimljiviji pronađeni predmet bile su neobične figurice različitih oblika i boja. Četrdeset devet pronađenih figura bilo je obojeno u zelenu, crvenu, plavu, crnu i belu boju.

- Neke od njih predstavljaju svinje, pse i piramide, druge su u obliku lopti ili municije. Takođe smo pronašli i neke u obliku kocki kao i tri posebno izrađene figurice različitih oblika, ukrašene belom ljuskom i crnim kamenčićima - rekao je Haluk Saglamtimur sa Univerziteta Ege u Izmiru.

Prema tvrdnjama ovog naučnika, koji je otkriće predstavio i na nedavno održanom skupu arheologa u Mugli, slični predmeti nađeni su i na lokalitetima na severoistoku Sirije i u Iraku.

- Međutim, oni su tamo pronađeni kao pojedinačni objekti, pa smo verovali da je reč o figurama koje su služile za računanje. Sa druge strane, ove novootkrivene figurice su pronađene u istoj grupi. To je jedinstveno otkriće, kao da smo pronašli komplet za igranje šaha - dodao je Saglamtimur.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: news.discovery.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA