VATRENE BOČICE: Ovo je najveća kolekcija čilija na svetu (FOTO)

Amerikanac Vik Člinka iz Arizone u svojoj kući ima kolekciju od 6.000 flašica ljutih soseva koje skuplja već 17 godina. Pojedine bočice dostižu cenu od neverovatnih 3.500 evra

  • 1

Za Amerikanca Vika Člinka iz Arizone sa sigurnošću se može reći da je opsednut ljutim sosevima. On čili soseve sakuplja proteklih 17 godina, a u kolekciji koju čuva u svojoj kući ima čak 6.000 flašica koje su uredno poređane na policama.

- Soseve sam počeo da skupljam 1996, nakon što mi je supruga za Novu godinu poklonila 12 različitih bočica - počinje priču Vik koji u svojoj kolekciji ima nekoliko ekstremno retkih primeraka tih pikantnih začina, kao što su "Adam i Eva", ali i primerke jednog od najraritetnijih ljutih začina na svetu - Bler Kaldera.

-Imam i dve bočice najljućeg sosa na svetu Bler Kaldera koje je praktično nemoguće naći i čija cena dostiže 3.500 evra na specijalizovanim sajtovima. Taj sos ima 16 miliona Skovilovih jedinica, što je mera za ljutinu - ponosno priča kolekcionar.

- Da bih vam objasnio koliko su zapravo ljuti ti sosevi reći ću da je 11 miliona Skolvila ljuće nego bilo koji policijski sprej u Americi, koji su od dva do devet miliona - kaže Vik. On je dodao da poseduje i soseve čija je cena oko 700 evra.

- Nisam plaćao ogromne sume za soseve koje sam nabavljao. Rekord je 300 evra, koliko sam platio jedan redak primerak. Iskreno, ne mogu da kažem koliko vredi cela kolekcija. Za mene je ona od neprocenjive vrednosti - kaže Vik.

Inače, pored toga što skuplja soseve, potvrda da je on posvetio život ljutim začinima je i ta da Vik iz hobija piše i za specijalizovani magazin "Ljute papričice".

- Nisam proizvođač ljutih soseva. Sebe posmatram kao nekog ko informiše i edukuje javnost o industriji koju mnogo volim. Nema šanse da pokušam da prodam nekom sos koji sam napravim. Samo želim da ljudi kupuju i uživaju u tim ljutim začinima koji postoje širom sveta - rekao je na kraju Vik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA