• 44

Devojčica (8) iskrvarila prve bračne noći i umrla

Osmogodišnja devojčica Ravan iz Jemena umrla je od unutrašnjeg krvarenja zadobijenog prve bračne noći, koju je provela sa mužem pet puta starijim

  • 44

Osmogodišnja devojčica Ravan iz Jemena umrla je od unutrašnjeg krvarenja zadobijenog prve bračne noći, koju je provela sa mužem pet puta starijim od nje i braka na koji je bila prisiljena.
Ona je umrla u Hardu, plemenskom području koje se graniči sa Saudijskom Arabijom. Aktivisti organizacije za zaštitu ljudskih prava traže da mladoženja star 40 godina i negova porodica budu uhapšeni kako bi se prekinula monstruozna praksa dogovorenih brakova između devojčica i starijih muškaraca u Jemenu.

Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava pokušavaju da izvrše pritisak na tamošnju Vladu i zakonom zabrane sklapanje brakova s decom. Jedan od uzroka sklapanja takvih brakova pre svega je veliko siromaštvo i neke porodice prosto ne mogu da odbiju prosce koji im nude stotine dolara za njihove ćerke.
Prema podacima jemenskog ministarstva više od četvrtine devojaka udato je pre nego što je navršilo 15 godina.
Jemen je davno postavio granicu od 15 godina kao najnižu za skalpanje braka, ali parlament je poništio zakon 1990-te godine uz obrazloženje da o tome treba da odlučuju sami roditelji. Devojčice naravno niko ništa ne pita.
(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jasam

    @ibnsina Pa samo vi muslimani imate peavo na 9 zena!!! Irak, Iran, Saudi Arabija, evo i po inostranstvu se zene ko manijaci! Bolesna rasa!!

  • Hurem Sultana

    Šta se bre uvek neko gura sa komentarima o KURANU!? Ko o čemu, baba o uštipcima!

  • Ljilja

    Tuzno za malu djevojcicu sto joj se to desilo roditelji su je udali za staru zivotinju kako oni sad mogu da zive? koji osjecaj oni sad imaju? Dali ih je sad sramota ? To se terba zaustaviti da djeca odrastu da budu spremna za udaju sok

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima