• 1

ZBOGOM ĐUBRETU: Ovaj izum će očistiti mora (FOTO) (VIDEO)

Postrojenje za čišćenje okeana je mreža usidrenih plutajućih platformi poređanih u krug, kroz koje bi vodena struja gurala plastiku koja nailazi i smeštala je u kontejner

  • 1

Bojan Slat (19), student holandskog tehnološkog univerziteta Delft, osmislio je način kako da očisti 20 milijardi tona plastičnog otpada iz svetskih mora i okeana.

Student tehnologije je došao na ideju da se nizom plutajućih platformi usisa i preradi plivajuće plastično smeće, a platforme bi bile samoodržive i energetski bi se napajale kombinacijom sunčeve energije i morskog strujanja,  piše "Dejli mejl".

Njegov izum ne bi ometao morski život, jer bi plastika ostajala, a živi svet bi neometano prolazio kroz plutajuće platforme. Takođe, i veće vodene vrste ne bi bile ugrožene kao što je to slučaj sa sistemom mreža.

"Postrojenje za čišćenje okeana" je mreža usidrenih plutajućih platformi poređanih u krug, kroz koje bi vodena struja gurala plastiku koja nailazi i smeštala je u kontejner.

Foto: boyanslat.com

Foto: boyanslat.com

Student tehnologije veruje da bi njegove naprave mogle za pet godina da u znatnoj meri očiste nagomilano đubre u oblastima u kojima su praktično napravljena ostrva plastičnog otpada.

- Akcija bi bila ekološka i profitabilna, jer bi sakupljeno smeće, koje inače ubija milione životinja svake godine, moglo dobro da se proda - tvrdi ovaj mladi preduzetnik iz Holandije.

Milioni tona plastičnog otpada svake godine ubijaju milione morskih životinja, a dodatna su opasnost i štetne alge i zagađenje koji ne stvaraju samo prljav okean, već i visoke troškove čišćenja.

U ovoj fazi reč je o konceptu, ali Slat je pokrenuo neprofitabilnu fondaciju "The Ocean Cleanup" pomoću koje pokušava da prikupi potrebna sredstva za završavanje studije izvodljivosti.

Foto: YouTube / TEDxTalks

Foto: YouTube / TEDxTalks

Mladi student tvrdi da bi ovaj projekat reciklaže doneo 500 miliona dolara zarade za samo godinu dana i objavio je svoje proračune na svom sajtu.

- Moramo da naglasimo važnost reciklaže, kao i smanjenje potrošnje naše plastične ambalaže - zaključio je Bojan Slat.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izujedase me komarci

    Nas covek : ) svaka cast!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima