• 10

ZARAZA: Smejali se 16 sati bez prestanka!

Tri devojčice su 1962. išle u školu u Tanzaniji kada su počele da se smeju. Smeh se vrlo brzo širio školom, pa se 95 od 159 učenika grčevito smejalo bez ikakvog razloga. Kod neke dece smeh je trajao samo nekoliko sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana

  • 10

Tanganjika, danas poznata kao Tanzanija, pre 50 godina bila je svedok jednom neobičnom i jedinstvenom događaju– epidemiji smeha.
Tri devojčice su 1962. išle u školu u malom selu Kašaša kada su počele da se smeju. Smeh se jako brzo širio školom, pa se 95 od 159 učenika grčevito smejalo bez ikakvog razloga. Kod neke dece smeh je trajao samo nekoliko sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana. Zbog ovog neobičnog događaja škola je zatvorena, a sva deca su se vratila u svoja okolna sela.

Epidemija se brzo proširila i na susedna sela, a posle nekoliko meseci smejalo se više od 200 dece. Morali su da zatvore još dve škole, a epidemija nije stala sve dok nije "zarazila" 1.000 dece i zatvorila još 14 škola – dok su nastavnici i odrasli nemo i bespomoćno posmatrali.

Do dan-danas nije poznat pravi razlog zašto su se deca nekontrolisano smejala bez prestanka. Smeh se verovatno širio nasumice, poput virusa. Prema istraživanjima, sela oko Kašaša su doživljavala povremene napade smeha više od godinu dana, a možda čak i 18 meseci.
Veruje se da su deca u Tanganjiki u to vreme bila pod velikim stresom, daleko većim od stresa tipičnih studenata, a epidemija smeha je bila ventil za oslobađanje od stresa. Ipak, to je samo pretpostavka. Pravi uzrok je misterija, a trenutno je jedino medicinsko objašnjenje "masovna histerija" ili "masovna psihogena bolest".
Epidemija smeha je bila sve, samo ne smešna. Decu je u potpunosti onesposobila da rade bilo šta, izazivala je snažan bol, nesvesticu, probleme sa disanjem, osip, kao i povremene napade plakanja.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    To su amerikanci pustili virus tako da je to krenul davnih 60 tih godina i sida dalje vlada u africi tako da svako 5 dete hiv pozitivan tako da za 100 god. Bice skoro 80% narod unisteno jer amerikanci zele afriku

  • xoxo

    Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha...

  • Jo

    Vidi, i u Africi ima toga. Ista stvar se desila i nama u "Industriji" ... trajalo je dva dana !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima