• 10

ZARAZA: Smejali se 16 sati bez prestanka!

Tri devojčice su 1962. išle u školu u Tanzaniji kada su počele da se smeju. Smeh se vrlo brzo širio školom, pa se 95 od 159 učenika grčevito smejalo bez ikakvog razloga. Kod neke dece smeh je trajao samo nekoliko sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana

 • 10

Tanganjika, danas poznata kao Tanzanija, pre 50 godina bila je svedok jednom neobičnom i jedinstvenom događaju– epidemiji smeha.
Tri devojčice su 1962. išle u školu u malom selu Kašaša kada su počele da se smeju. Smeh se jako brzo širio školom, pa se 95 od 159 učenika grčevito smejalo bez ikakvog razloga. Kod neke dece smeh je trajao samo nekoliko sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana. Zbog ovog neobičnog događaja škola je zatvorena, a sva deca su se vratila u svoja okolna sela.

Epidemija se brzo proširila i na susedna sela, a posle nekoliko meseci smejalo se više od 200 dece. Morali su da zatvore još dve škole, a epidemija nije stala sve dok nije "zarazila" 1.000 dece i zatvorila još 14 škola – dok su nastavnici i odrasli nemo i bespomoćno posmatrali.

Do dan-danas nije poznat pravi razlog zašto su se deca nekontrolisano smejala bez prestanka. Smeh se verovatno širio nasumice, poput virusa. Prema istraživanjima, sela oko Kašaša su doživljavala povremene napade smeha više od godinu dana, a možda čak i 18 meseci.
Veruje se da su deca u Tanganjiki u to vreme bila pod velikim stresom, daleko većim od stresa tipičnih studenata, a epidemija smeha je bila ventil za oslobađanje od stresa. Ipak, to je samo pretpostavka. Pravi uzrok je misterija, a trenutno je jedino medicinsko objašnjenje "masovna histerija" ili "masovna psihogena bolest".
Epidemija smeha je bila sve, samo ne smešna. Decu je u potpunosti onesposobila da rade bilo šta, izazivala je snažan bol, nesvesticu, probleme sa disanjem, osip, kao i povremene napade plakanja.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • zullu

  16. septembar 2013 | 16:45

  Rekli im daje Srbija na pravom putu?

  49
  5

  Podelite komentar

 • ...proleterska

  16. septembar 2013 | 19:46

  Pa sta tu ima nepoznato? Te i slicne zemlje postoje samo kao zamorci i test probe svetskih velesila, na prvom mestu Amerike.

  35
  1

  Podelite komentar

 • Uf

  16. septembar 2013 | 17:28

  Vutra je u pitanju. :D

  30
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima