Upoznajte čoveka koji se bavi oštrenjem olovaka (VIDEO)

Ne samo da se bavi oštrenjem olovaka i na taj način zarađuje, već je Njujorčanin Dejvid Ris izdao i knjigu "Kako naoštriti olovku", jer je svoje znanje želeo da podeli sa svetom

  • 6

Amerikanac Dejvid Ris iz Njujorka zarađuje za život ručno oštreći grafitne olovke. Svoju uslugu naplaćuje 35 dolara i, kako kaže, ima mnogo mušterija.

Ris je ideju za posao dobio dok je 2010. godine radio na popisu i po ceo dan pisao običnom žutom grafitnom olovkom s oznakom "2". Bio je prinuđen da stalno oštri svoju olovku, pa je pomislio da mora da postoji način da bude plaćen za to.

- Međutim, za ovaj projekat sam postao "zagrižen" tokom razvoda. Oštrenje olovaka mi je gotovo postala opsesija. Ja se sada zaista bavim oštrenjem olovaka. Ovo je pravi posao i ja na ovaj način zarađujem za život. Ipak, mislim da većina mojih mušterija ne koristi olovke koje ja zaoštrim, već ih čuva kao neku vrstu umetničkog dela - kaže Ris, i dodaje da prezire tehničke olovke.

Ris se pre oštrenja olovaka bavio crtanjem stripova. Ipak, taj posao ga je umorio, pa je promenio zanimanje. On je izdao i knjigu "Kako naoštriti olovku" jer je, kako kaže, hteo da svoje znanje podeli sa svetom. Osim toga, drži i kurseve oštrenja olovaka, a ima i kolekciju alatki za oštrenje.

Iako je svoju uslugu u početku naplaćivao samo 15 dolara, sada oštrenje olovke košta 35 dolara. Iako se nadao da će mu ljudi stalno slati svoje olovke da ih naoštri, situacija nije baš takva. Do danas, Ris je imao više od 1.804 mušterije, a kako se probližava broju od 2.000, razmišlja o tome da promeni posao.

- Ako se nečim baviš dovoljno dugo, to na kraju postane samo posao - rekao je Ris, i dodao kako su sve njegove mušterije zadovoljne i da nikada nije bilo prigovora na njegov rad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mаr€

    23. septembar 2013 | 16:43

    Koliko moraš da budeš lud da platiš nekome 35$ da ti zareže olovku?!

  • zika

    23. septembar 2013 | 18:40

    dao bi ja njemu da cepa drva! A ne lezi 'lebe da te jedem!

  • DS

    24. septembar 2013 | 04:09

    Sta brate ta olovka nikad ne moze da se polomi ili sta ti dam 35 samara da se opametis a ne 35 dolara :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA