NEVEROVATNO: Prva žena koja je sama preveslala od Japana do Aljaske (FOTO) (VIDEO)

Putovanje Britanke Sare Auten dugo 6.034 kilometra trajalo je pet meseci, a deo je njenog plana da obiđe svet biciklom i kajakom

  • 0

Britanka Sara Auten (28) postala je prva žena koja je sama u čamcu preveslala od Japana do Aljaske. Ona je u ponedeljak kasno uveče stigla na Aleutska ostrva posle 150 dana na moru.

Ona je svoje uspešno putovanje proslavila šampanjcem u Adaku na Aljasci, gde su je sačekali lokalni stanovnici i to je, kako pišu mediji, bio njen prvi susret s ljudima posle gotovo pet meseci. Auten je napustila Čoši u Japanu 27. aprila i preveslala 6.034 kilometra. Putovanje je deo njenog plana da obiđe svet biciklom i kajakom.

- Ovo su bili neki od najintenzivnijih i najupečatljivijih meseci mog života. Bilo je istovremeno sjajno i brutalno. Ceo put je bio privilegija - navela je 28-godišnja Auten.

Tokom putovanja izborila se sa velikim talasima, uzburkanim morem, hladnoćom i mrakom, a njen brod se prevrnuo pet puta. Suočila se i s psihološkom bitkom jer je bila sama. Kako prenose mediji, tvitovala je o magli u kojoj se umalo izgubila i halucinacijama od iscrpljenosti pred kraj puta. Tokom putovanja se i verila nasred okeana s dugogodišnjim dečkom, zahvaljujući satelitskom telefonu.

Za Autenovu, diplomiranog biologa sa Oksforda, neki prizori koje je videla poput albatrosa ili kitova, nadomestili su sve prepreke i neprijatnosti na koje je naišla. Kako je navela, vrhunac njenog putovanja bila je ajkula koja je kružila oko broda dok je veslala.

Zbog lošeg vremena, pristala je na Aljasci, a ne u Kanadi, kako je prvobitno planirala. Iduće godine planira da se vrati u Adak s kolegom Džastinom Kurgenvenom, kako bi kajakom nastavila putovanje kroz Aljasku. Potom će biciklom preći Kanadu i Severnu Ameriku pre nego što ponovo sama bude kajakom prešla Atlantski okean i pristala u Velikoj Britaniji.

Njen prvi pokušaj da prevesla ovu trasu propao je 2012. zbog tropske oluje. Auten je najmlađa osoba i prva žena koja je sama preveslala Indijski okean 2009, kada je iz Australije stigla na Mauricijus.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA