GENIJALAC: Desetogodišnji Maksimilijan već studira i nema s kim da se druži

Švajcarac Maksimilijan Janiš (10) preskočio je tri razreda i pohađa gimnaziju, a posle položenog testa iz matematike za veliku maturu sa najvišom ocenom ide na predavanja Univeriteta u Cirihu

  • 6

Desetogodišnji Švajcarac Maksimilijan Janiš, koji je iz šale polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocenu, moći će da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu, saopštile su univerzitetske vlasti.

Kako prenosi AFP, dečaku će na raspolaganju biti razne knjige, a svake druge nedelje će imati razgovor sa profesorom na određenu temu.

Maksimilijanovi roditelji, inače nemački državljani na radu u Švajcarskoj, želeli su da sina upišu na matematički fakultet, ali im to nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.

- Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentovanog studenta u okviru programa ''Ojlerovo društo za juniore'', koji je namenjen nadprosečno nadarenim srednjoškolcima - kazao je profesor Mihael Hengartner, predsednik Univerziteta u Cirihu.

Maksimilijan je sin 67-godišnjeg profesora matematike u penziji i 48-godišnje ekonomistkinje. Nadprosečno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno sa 13-godišnjom decom.

U nedavnom intervjuu listu "Zontag cajtung", Maksimilijan je priznao da nema previše drugova.

- Nisam neki specijalista za prijatelje - kazao je on, dodavši da nije lako družiti se sa decom koja su tri godine starija od njega.

Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna ko je Gaus (Karl Fridrih Gaus, čuveni nemački matematičar koji je umro 1855) - objasnio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rasa

    3. oktobar 2013 | 18:53

    Mali ce prolupati sa 18 godina. Imaj detinjstvo dete, igraj se auticima, klikerima, zmurke... Imaces vremena ceo zivot za matematiku...

  • nezadovoljština

    3. oktobar 2013 | 18:57

    A šta će dete na fakultetu? Gde su mu prijatelji? Kakvi roditelji... Kod prve erekcije neka im napravi unuče da slučajno ne zakasni.

  • Lili

    3. oktobar 2013 | 20:10

    To je lijepo za roditelje i za djecaka ali je tuzno sto nema se skim druziti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA