Potomci ledenog čoveka otkriveni u Austriji (FOTO)

Veza između njih ustanovljena je DNK analizom koju su proverili naučnici sa Medicinskog fakulteta u Insbruku. Naslednicima ovih drevnih gena nije rečeno da imaju svoje pretke

  • 1

Austrijski naučnici otkrili su da ledeni čovek Oetzi, čije je 5.300 godina staro telo pronađeno u Alpima, danas ima 19 živih muških potomaka.

Veza između njih ustanovljena je DNK analizom koju su proverili naučnici sa Medicinskog fakulteta u Insbruku. Naslednicima ovih drevnih gena nije rečeno da imaju svoje pretke.

Voditelj istraživanja Volter Parson rekao je austrijskoj novinskoj agenciji APA da su načnici ispitivali DNK iz 3.700 uzoraka davalaca krvi u Tirolu i otkrili tačno određenu genetsku mutaciju koja 19 muškaraca povezuje sa Oetzijem. Žene nisu učestvovale u istraživanju.

Oetzijevo smrznuto telo pronađeno je u Alpima u južnom Tirolu, na granici Austrije i Italije 1991. godine. Pronašla su ga dvojica nemačkih turista na visini od 3.200 metara. Kasnije je utvrđeno da je ipak ležao 90 metara unutar italijanske teritorije, pa je kostur smešten u muzej u Bolzanu. Pronađen je sa strelom u leđima pa se pretpostavalja da je preminuo usled povrede.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA