OTKRIVENA TAJNA: Poreklo Bigfuta više nije misterija (FOTO)

Naučnici su napokon uspeli da saznaju poreklo užasnog snežnog čoveka koji je godinama ledio krv svakom ko ga je video u planinama Himalaja

  • 0

Nakon što je DNK analiza razbila čar otkrivanja zločina i policijske istrage pretvorila u laboratorijske analize, tako da su novi heroji tv serija štreberi forenzičari, a ne sirovi detektivi,  izgleda da je raskrinkala i misteriju "Užasnog snežnog čoveka", poznatijeg kao Jeti.

Analiza kojom su podvrgnute vlasi dlake za koju se veruje da je pripadala Jetiju, pokazalo se da se genetski podudara za prastarim polarnim medvedom.

Naučnici veruju da je Jeti mešanac izumrlog belog medveda i mrkog medveda, a ne nekakvo mitsko stvorenje.

Jeti koji je vekovima viđan u planinama Himalaja, kako od stanovništva, tako i od planinara, prema mišljenju naučnika sada je stopostotno svrstan u medvede, kao što je i tvrdio jedan stari tibetanski tekst, koje je biće nazvala Čemo.

Ovo biće nejčešće opisivano kao majmunoliko, prema mišljenju Brajana Sajksa profesora genetike sa univerziteta Oksford, bez ikakve sumnje je izgubljena grana medveđe loze.

Predmet njegove analize bila je Jetijeva dlaka pronađena u oblasti Ladak u zapadnim Himalajima i u Butanu.

Nalaz upoređen sa genima životinja uvrštenim u GenBanku, pokazali su da se geni jetija podudaraju 100 posto sa genima prastarog polarnog medveda koji su pronađeni u medveđoj vilici u Svalbardu u Norveškoj.

Taj izumrli medved živeo je pre 40 ili 120 hiljada godina, u doba kada su se bela i mrka sorta medveda počele da diferenciraju u različite životinjske sorte.

Profesor Sajks pretpostavlja da je jeti hibrid, polutan na putu da postane mrki medved, a već je poznato da na teritorijama gde se ove dve sorte sreću, parenje nije nepoznanica.

Ipak još uvek se ne može govoriti o definitivnom odgovoru na ovu misteriju, smatra profesor. On svakako ne zastupa teoriju da Himalajima tumaraju praistorijski beli medvedi.

(Telegraf.rs / Izvor: Independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA