MENJA ISTORIJU? Lobanja stara 1,8 miliona godina

"Lobanja 5" je peti primer ovoliko stare lobanje iskopane u Dmanisiju, Gruzija, koja pripada dvonožnom primatu sisara uspravnog hoda

  • 7

Tim istraživača je u Gruziji iskopao lobanju staru 1,8 miliona godina, koja se za sada zove "lobanja 5". Dejvid Lordkipanidzie, istraživač iz gruzijskog Nacionalnog muzeja, izjavio je da je ovo najkompletnija lobanja ljudskih predaka ikada pronađena iz ovog perioda.

"Lobanja 5" je peti primer ovoliko stare lobanje iskopane u Dmanisiju, Gruzija, koja pripada dvonožnom primatu sisara uspravnog hoda. Teorija po kojoj su Zemljom pre dva miliona godina hodale različite vrste ljudi izgleda pada u vodu. Ono što je fasciniralo istraživače je sličnost u konstituciji lobanje pronađene u Gruziji sa onima koje su identifikovane u Indoneziji ili Javi, pa se zbog toga veruje da postoji genetska povezanost bez obzira na geografski veliku udaljenost.

U članku u časopisu "Nauka" naučnici navode da su fosili homohabilis, homorudolfensis i homoergaster, koje su smatrali različitim vrstama tog perioda, zapravo samo varijacija jedne vrste - homoerectus.

U Dmanisiju je ostala neistražena teritorija od 50.000 kvadrata, tako da je se istraživači nadaju da će "lobanja 5" možda dobiti društvo.

(Telegraf.rs / Izvor: cnn.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sportista

    18. oktobar 2013 | 14:29

    Evolucionisti,darvinisti prestanite vise da obmanjujete narod, uključite mozak vi svi koji čitate ovakve stvari. Te jedan dan ovako, te jedan dan onako.. Teorija evolucije eeeeej.. Od male bakterije sve nastalo, naši preci bile majmunčine koje su se verale za bananama, ma kako da ne.. Pričate o teoriju napredovanja i evoluiranja, a od kad se čovek meša u prirodu naš rod samo nazaduje. Čitajte BIbliju u izvornom obliku tj prevod sa hebrejskog jezika i sve će vam biti jasno. Uzdravlje i svako dobro.

  • Ivan

    18. oktobar 2013 | 20:01

    Da, da, mnogo realnije zvuci prica o Adamu i Evi...

  • wwww

    20. oktobar 2013 | 18:47

    iksiksel-covece, da li si ti svestan sta si napisao?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA