KAKO SRBI VIDE AMERE: Tetka u Kanadi, hladnoća na Aljasci, Kastro na Kubi

Mek Donalds, Fidel Kastro, Karipska ostrva, uragani, sunčani zapad, metropole, najuticajniji mediji, samo su neki od pojmova koji nam padnu na pamet kada neko pomene Ameriku

  • 8

Amerika je poslednjih decenija jedna od najomraženijih država u svetu. Mešaju se u sukobe suverenih država i šire "demokratiju" gde im se prohte. Ipak, pored negativnih, ima i dosta pozitivnih stvari koje dolaze iz Severne Amerike.

Sinonim za ovu zemlju su i mnoga zadovoljstva, državnici, proizvodi, rođaci, prijatelji... Mek Donalds, borba protiv Fidela Kastra, karipska ostrva, uragani, sunčani zapad, metropole, najuticajniji mediji, samo su neki od pojmova koji nam padnu na pamet kada neko pomene Ameriku.

Ako neko pomene Aljasku, pomislimo na hladnoću. Na komunističku Kubu je prva asocijacija bivši predsednik, vođa Fidel Kastro, i prelepe plaže.

Srednju Ameriku i ne doživljavamo previše blisko, a pošto svi pričaju španski, to nam je prva stvar koja nam padne na pamet.

Kada je u pitanju južni deo SAD odmah se setimo uragana i tornada, koji su tamo skoro svakodnevna pojava. Bosance i naše sunarodnike vezujemo za Kanadu, zbog dosta izbeglica i imigranata koji su se doselili.

Čikago, država Ilionis i okolina, sigurno sve prvo asociraju na srpski živalj. Svako ima nekog u toj oblasti, bilo rođaka ili prijatelja. Prema proceni iz 2005. godine, preko milion Amerikanaca su se popisom izjasnili kao Srbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ana

    22. oktobar 2013 | 22:38

    U Cikagu je kao i u Becu pre ces cuti nas jezik nego njihov, covek da ne poveruje dok ne ode tamo.

  • marko

    23. oktobar 2013 | 01:57

    Ae se dogovorimo da im otcepimo cikago i boli nas uvo? Nek se zale posle i natasi kandic ako oce

  • Hejla

    23. oktobar 2013 | 00:38

    Svi pametni ljudi sa nasih prostora su otisli preko, u Ameriku ili Kanadu ili Australiju. Ostali samo isprani mozgovi. Meni je previse zao sto nisam jos devedesetih ali nikad nije kasno. Sad sam u US i uopste ne zelim da se vratim a da sam jos od devedesetih ko zna gde bi mi kraj bio! Zemlja snova samo za one koji znaju kako da iskoriste sansu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA