STOPAMA JURE: Po ovom zidu su hodali dinosaurusi (FOTO)

Ovom važnom nalazištu preti konstatna opasnost od urušavanja, pa zbog toga vlasti Bolivije troše 30 miliona dolara svake godine da bi očuvali ovo jedinstveno mesto

  • 0

Cementni zid Kal Orko smešten je u blizini grada Sukrea u Boliviji i predstavlja najveće mesto na kom su vidljivi tragovi dinosaurusa.

Pre više od 68 miliona godina hiljade dinosaurusa lutalo je, tada jezerom, Kal Orkom u potrazi za vodom i hranom. Sve ovo objašnjava zašto se na ovom mestu nalazi oko 5.000 tragova ovih praživotinja koji su sačuvani do danas, što je zaista iznenađujuće s obzirom na to da leže na trošnom zidu.

Najzanimljivije u vezi sa ovim lokalitetom leži u činjenici da je na zidu otiske svojih stopa ostavilo 330 vrsta dinosaurusa iz doba Jure i Krede, neposredno pre njihovog izumiranja.

Zid dužine 1,5 kilometara i visine 150 metara  pod nagibom je od 70 stepeni, predstavlja najveći i najbitniji lokalitet na svetu koji čuva tragove dinosaurusa.

Nažalost, ovom važnom nalazištu preti konstatna opasnost od urušavanja, pa zbog toga vlasti Bolivije troše 30 miliona dolara svake godine da bi očuvali ovo jedinstveno mesto.

Međutim, uz sve napore da ga očuvaju, deo "zida dinosaurusa" urušio se pre nekoliko godina i oko 300 stopa je zauvek izgubljeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA