Zbog ovog pisoara Pariz je bio najmoderniji grad na svetu (FOTO)

Pisoar je napravljen u periodu između 1852. i 1870, za vreme sveobuhvatne rekonstrukcije i modernizacije Grada svetlosti, koju je po nalogu Napoleona III svojim urbanističkim programom u delo sproveo Baron Hausman

  • 1

Jedan od dokaza zašto je Pariz među najmodernijim gradovima na svetu svakako je i fotografija uličnog pisoara nastala daleke 1876. godine, koju je napravio fotograf Šarl Fransoa Bosu.

Konstrukcija same građevine razlikuje se u odnosu na današnje, ali svakako je za to vreme bila više nego moderna. Pisoar nije imao krov, ali je svakako omogućavao deo privatnosti prilikom uriniranja na otvorenom.

Pisoar je napravljen u periodu između 1852. i 1870, za vreme sveobuhvatne rekonstrukcije i modernizacije Grada svetlosti koju je po nalogu Napoleona III svojim urbanističkim programom sproveo u delo Baron Hausman.

Pisoar je zapravo bio samo minoran deo modernizacije Pariza. Grad je do Hausmanovog programa urbanizacije, zbog lavirinta uskih ulica punih drvenih kuća i bez kanalizacionog sistema, izgledao kao da je zarobljen u srednjem veku.

Zanimljivo je da se kodeks izgradnje i urbanističkog planiranja, koji je uveo Hausman, ni do danas nije mnogo promenio.

Takođe, zanimljivost vezana za Bosua, tvorca ove čuvene fotografije, jeste da je on zbog značenja svog prezimena na francuskom (grbavac)  koristio ime Šarl Marvil. On je od 1862. bio i zvanični fotograf grada Pariza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA