SPEKTAKL NA NEBU: Sunce "pada na teme" posle 800.000 godina (VIDEO)

Zamena polova, pojava kod koje suprotni magnetni polovi menjaju mesta, pa se samim tim okreće magnetno polje, događa se na kraju svakog Sunčevog ciklusa. Naučnici još nisu u potpunosti pronikli u unutrašnji mehanizam koji izaziva promenu

  • 8

Pitanje je dana kada će se polaritet magnetnog polja Sunca promeniti tvrdi Američka svemirska agencija NASA. Solarni fizičar Toda Hekseme sa Univerziteta Stanford, smatra da bi promena polariteta mogla da bi pokrene talas reakcija širom Sunčevog sistema.

Nasa je još u avgustu najavila da će u narednom periodu doći do promene polariteta koje se menja u proseku svakih 11 godina, dok se to u slučaju Zemlje poslednji put dogodilo pre gotovo 800.000 godina.

Zamena polova, pojava kod koje suprotni magnetni polovi menjaju mesta, pa se samim tim okreće magnetno polje, događa se na kraju svakog Sunčevog ciklusa.

Iako će ovo biti četvrta zamena polova koju je zabeležila Sunčeve opservatorije "Vilkoks", naučnici još nisu u potpunosti pronikli u unutrašnji mehanizam koji izaziva promenu. Polarna magnetna polja postepeno slabe, dolaze do nule, a onda se stvaraju nova magnetna polja sa suprotnim polaritetom.

Promena pruža dodatnu zaštitu od kosmičkog zračenja, ali može negativno da utiče na vremenske prilike na Zemlji.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pilot

    19. novembar 2013 | 11:31

    Kakve veze ima ovih 800000 godina sa suncem???

  • belzabel

    19. novembar 2013 | 10:30

    Ne cackajte mecku mamu vam americku

  • nn

    19. novembar 2013 | 20:05

    promena polariteta u tim razmerama je verovatno katastrofalna.zasto?zato sto i nas vuce to magnetno polje.sta bi bilo?bili bi odbaceni i zasuti sitnijim telima iz svemira zato sto ona lakse vrse promenu svoje naelektrisanosti.Zakljuak?zivot u srbiji ostaje delimicno isti a amerike i engleske nece biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA