Otkrivena nova vrsta dinosaurusa (FOTO) (VIDEO)

U Juti su otkriveni ostaci nove vrste dinosaurusa koji je živeo pre 80 miliona godina, u isto vreme u Nemačkoj je otkriven megalosaur star 150 miliona godina

  • 0

Naučnici iz Jute otkrili su ostatke nove vrste dinosaurusa, koji su živeli na Zemlji pre 80 miliona godina u kasnoj fazi krede, što je čak 10 miliona godina pre tiranosaurus reksa.

Paleontolozi veruju da je ovaj dinosaurus, zvani litronaks argestes ili "The King of Gore", bio najveći predator svog vremena, posmatrajući njegovu lobanju i zube, a živeo je na potezu od Meksika do Aljaske, uključujući i deo Jute.

Kosti 24 metra dugog dinosaurusa su 2009. godine pronašli službenici Saveznog zavoda za upravljanje zemljištem, ali su početkom novembra ove godine prvi put predstavljeni u Prirodnjačkom muzeju Jute u Solt Lejk Sitiju.

Litronaks argestes nije jedina nova vrsta koja je otkrivena u polednjih nekoliko godina. U Nemačkoj je 2012. pronađen Megalosaur koji je živeo pre 150 miliona godina, dok je u Koreji otkriven koreaceratops - šest metara dugačak biljojed, star 100 miliona godina.

Dinosaurusi nisu jedini reptili čija nova vrsta je otkrivena u skorije vreme. Titanoba, zmija veća od anakonde, duga oko 48 metara i teška više od tone, živela je pre 60 miliona godina, a otkrivena je pre nekoliko godina u Južnoj Americi.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: News.yahoo.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA