• 5

ZLOČINAC O KOM SE MALO ZNA: Ovaj čovek je nekažnjeno ubio milione Afrikanaca

Iako za 23 godine upravljanja sopstevenom kolonijom Kongo nije kročio na ovu teritoriju, odgovoran je za mučenje i ubijanje barem 10 miliona ljudi

  • 5

Kralj Leopold II od Belgije odgovoran je za ubistvo 10 miliona Afrikanaca koji su živeli na teritoriji današnje Demokratske Republike Kongo. Krajem 19. i početkom 20. veka, kada je bilo od velikog značaja monarsima da poseduju sopstvene kolinije, Leopold II je zaposlio istraživača Henrija Stenlija da u njegovo ime uspostavi vlast u ovoj državi i vrlo brzo je postao njen jedini vladar, nazvavši je Slobodna država Kongo.

Tokok 23 godine njegove vladavine u Kongu (1885-1908), ovom narodu je odsecao ruke i genitalije, spaljivao im sela, izgladnjivao ih, bičevao do smrti, a da za sve to vreme nije ni jedan jedini put kročio nogom na ovu teritoriju. Za red i mir bila je zadužena kraljeva privatna vojska, a kako je on bio apsolutni vladar svega, nije postojala nikakva organizacija, niti parlament koji su mogli da utiču na njegove odluke.

Svako ko nije uspeo da ispuni zadatu obavezu koju su mu dodelili belgijski policajci, bio je bičevan čikotama, odnosno bičvima napravljenim od sušene kože nilskog konja. Bilo je potrebno 20 udaraca da onesvesti čoveka, a stotinak da ga usmrti.

Foto: King Leopold's Soliloquy: A Defense of His Congo Rule, By Mark Twain

Foto: King Leopold's Soliloquy: A Defense of His Congo Rule, By Mark Twain

Leopold II je eksploatacijom prirodnih bogatstava Konga stekao ogromno bogatstvo i postao jedan od najbogatijih vladara tadašnje Evrope. Novac je dolazio prvo od prodaje slonovače, a kasnije, kada je krajem 19. veka porasla potražnja i cena gume, koja je donela čitavo bogatstvo, jer je celokupna populacija bila prinuđena da radi na prikupljanu biljnih sokova od kojih se guma pravila.

Nakon skoro čitavog veka mučnog i napaćenog života, 1960. godine je proglašena nezavisnost, a prvi izabrani predsednik bio je Patris Lumumba, lider Nacionalnog Pokreta Kongo.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    Koliko su Ameri pobili crnaca po Africi HIV -om?Suština je bila da se taj kontinent "očisti" za naseljavanje...Virus se kasnije oteo kontroli, ali je prvobitno napravljen da napada samo crnce...

  • inkognito

    Skoro sam čitao u Bild zeitungu da Kada bi Holandija danas stala sa svom proizvodnjom i prodajom imala bi novca da zivi istim tempom 50 godina jos. Toliko su zlata pokrali po svijetu

  • Miki Mix

    belgiska krvava zver,

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima