PRIRODNI VITRAŽ: Prelepa drečava jezera San Franciska (VIDEO)

Solana u zalivu grada u Kaliforniji sastavljena je od nekoliko jezera koji usled razmnožavanja mikroorganizama poprimaju živopisne boje

  • 0

Strme ulice i žuti tramvaji prva su asocijacija na San Francisko, kojeg osim ovih poznatih, krase i manje poznate lepote poput solane na koju se iz vazduha pruža neverovatan pogled.  

Solana je postrojenje napravljeno za industrijsko dobijanje morske soli. Ovaj proces zahteva nekoliko jezera za isparavanje u kojima se voda prebacuje iz jednog u drugi, sve dok poslednje jezero u nizu ne postane potpuno zasićeno rastvorom soli.

Ceo proces isparavanja započinje u proleće, a so se iz poslednjeg jezera vadi u jesen u procesu koji se zove berba soli.

Mikroorganizmi koji žive u slanim jezerima odgovorni su za njihovu boju koja varira od plave, pa sve do ružičaste. U prirodi se mogu pronaći izuzetno slana jezera čija je boja crvena ili ružičasta. Boja označava salinitet jezera i vrstu mikroorganizama koji se u njemu razmnožavaju. Na boju najviše utiču Sinekokokus, Halobakteria i Dunaliela.

Alge i drugi mikroorganizmi koji žive u jezerima San Franciska stvaraju osnove za bogat ekosistem koji čine više od milion ptica i drugih životinja. U isto vreme, mikrooranizmi poboljšavaju kvalitet vode, a samim tim i kvalitet soli.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:amusingplanet.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA