• 0

PRIRODNI VITRAŽ: Prelepa drečava jezera San Franciska (VIDEO)

Solana u zalivu grada u Kaliforniji sastavljena je od nekoliko jezera koji usled razmnožavanja mikroorganizama poprimaju živopisne boje

  • 0

Strme ulice i žuti tramvaji prva su asocijacija na San Francisko, kojeg osim ovih poznatih, krase i manje poznate lepote poput solane na koju se iz vazduha pruža neverovatan pogled.  

Solana je postrojenje napravljeno za industrijsko dobijanje morske soli. Ovaj proces zahteva nekoliko jezera za isparavanje u kojima se voda prebacuje iz jednog u drugi, sve dok poslednje jezero u nizu ne postane potpuno zasićeno rastvorom soli.

Ceo proces isparavanja započinje u proleće, a so se iz poslednjeg jezera vadi u jesen u procesu koji se zove berba soli.

Foto: printsceen / maps.google.com

Foto: printsceen / maps.google.com

Mikroorganizmi koji žive u slanim jezerima odgovorni su za njihovu boju koja varira od plave, pa sve do ružičaste. U prirodi se mogu pronaći izuzetno slana jezera čija je boja crvena ili ružičasta. Boja označava salinitet jezera i vrstu mikroorganizama koji se u njemu razmnožavaju. Na boju najviše utiču Sinekokokus, Halobakteria i Dunaliela.

Alge i drugi mikroorganizmi koji žive u jezerima San Franciska stvaraju osnove za bogat ekosistem koji čine više od milion ptica i drugih životinja. U isto vreme, mikrooranizmi poboljšavaju kvalitet vode, a samim tim i kvalitet soli.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:amusingplanet.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima