Tajno uštedeo 187 miliona dolara pa sve ostavio sirotinji (VIDEO)

Doniranim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, 40 odsto prihoda će odlaziti Dečijoj bolnici u Sijetlu i 30 odsto za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu

  • 8

Džek Mekdonald iz države Vašington, SAD, u septembru je preminuo u 98. godini, a čitavog života je živeo štedljivo. Vozio se autobusom, nosio stare košulje i kupovao na popustima i niko osim najuže porodice nije ni slutio da je bogat.

Porodično nasleđe je tokom života pažljivim ulaganjem uvećao do sume od 187,6 miliona dolara, koju je nakon smrti namenio u dobrotvorne svrhe.

Doniranim novcem će biti osnovana profitabilna fondacija, 40 odsto prihoda će odlaziti Dečijoj bolnici u Sijetlu i 30 odsto za stipendije siromašnim studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu. Jedan deo, koji će samo u prvoj godini iznositi 2,8 miliona dolara, biće prosleđen severozapadnom ogranku Vojske spasa.

Mekdonald se rodio u provinciji Britanske Kolumbije, 30 godina je radio kao advokat, živeo je u skromnom dvosobnom stanu, biološke dece nije imao, a supruga mu je umrla 1999.

- Naša porodica je više od 40 godina živela sa neznanjem o Džekovom bogatstvu i sve vreme smo bili zapanjeni njegovim štedljivim načinom života i skromnim ponašanjem - kaže Regan Denis, Mekdonaldova pastorka.

Dodala je da je bio uvrnut i ekscentričan na mnogo načina, ali uvek je ostao veran sebi i postupao je u skladu sa svojim uverenjem da čovek svoje bogatstvo treba da upotrebi kako bi učinio što više dobra.

Predsednik Fondacije Dečije bolnice u Sijetlu, Dag Pič, Mekdonalda je poznavao više od 30 godina i tvrdi da je sebe doživljavao kao nekoga ko “kao dobar pastir” brine o nasleđenom porodičnom bogatstvu i pažljivo ga umnožava ulaganjem na berzi, da bi nakon njegove smrti bilo prosleđeno u dobrotvorne svrhe.

Za fondacije kojima je namenio novac bio je i lično vezan, Dobrotvornim radom u Dečijoj bolnici u Sijetlu bavila se još njegova majka, da bi on kasnije preuzeo taj angažman, dok je Pravni fakultet u Vašingtonu ustanova na kojoj je i sam diplomirao.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: ecanadanow.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbija-Ubija

    30. novembar 2013 | 21:50

    Svaka čast

  • Bosnjak

    1. decembar 2013 | 07:26

    Covjek je shvatio sustinu zivota da je ovaj svijet prolazan i da sluzi samo iskusenju covjeka za drugi i glavni svijet.Sta reci osim da je sebi obezbjedio lijepo mjesto kod boga za razliku od mnogih kojima su puna usta vjere u istog.

  • Niko i nista

    1. decembar 2013 | 09:05

    Bravo ljudino

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA