• 51

ZA DLAKU: Srbi treći najviši muškarci na svetu, Crnogorci dele prvo mesto!

Hrvati su se s prosečnom visinom od 180,5 cm našli na devetom, a Slovenci sa 180,3 cm na desetom mestu. S druge strane, sa 171 cm Dinarke predstavljaju ubedljivo najviše žene na svetu!

 • 51

Srbi su treći najviši muškarci na svetu s prosečnom visinom 182,0 cm, dok su Srpkinje sa 166,0 cm zauzele trinaesto mesto.
Prema podacima objavljenim na Vikipediji, Holanđani i Crnogorci imaju identičnu prosečnu visinu od 183,2 cm, dok isti rezultat od 182,4 cm dele Danci i Norvežani.

Interesantno je da su na listi sa 185 cm neprikosnoveno najviši, rekli bismo skoro nedostižni, narodi koji naseljavaju dinarski pojas - Dinarci (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija)
Sa 171,0 cm Dinarke predstavljaju ubedljivo najviše žene na svetu!

Hrvati su se s prosečnom visinom od 180,5 cm našli na devetom, a Slovenci sa 180,3 cm na desetom mestu.
Nešto viši od njih su Nemci s prosečnom visinom od 181,0 cm, koliko imaju i Litvanci, dok su se u zlatnoj sredini sa 181,5 cm obreli Šveđani.

Prema naučnim istraživanjima, iz generacije u generaciju naš narod je sve viši, a u poslednjih 40 godina porastao je za dva centimetra.
No, to ne znači da ne možemo da se podičimo visokim vladarima. Ubedljivo najviši bio je despot Stefan Lazarević, koji je imao više od dva metra (otud su ga zvali i Visoki Stevan), a u brojnim spisima uz Karađorđa i Milana Obrenovića pominje se da su bili natprosečne visine.

Iako u društvu ostavljaju utisak dominantnih i zdravih osoba, naučno je dokazano da su visoki ljudi skloni srčanim oboljenjima.
S visinom od 2,36 metara, Kinez Bao Ksihunga odavno je omiljeni primer gigantizma, dok njegov zemljak He Pingoing važi za najnižeg sa svega 73 centimetra!
Na listi najnižih naroda našli su se Indonežani sa 158,0 cm, Bolivijci sa 160,0 i Indijci sa 161,2 cm.
(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sami Moramo

  Nije "Srbi" no Srbijanci. Postoje Crnogorski i Srbijanski Srbi. Vuk Karađić je sam velio. Srbi su najviši narod na svijetu bez obzira da li su Srbijanski, Crnogorski, Hercegovački ili Bosanski Srbi.

  24
  13

  Podelite komentar

 • Mary

  9.sam razred i visoka sam 176cm :D

  10
  2

  Podelite komentar

 • Deki

  Evo ja sam 7. razred 181cm sam visok :D

  24
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima