POGLEDAJTE: Ovo je najveći brod ikada napravljen (VIDEO)

Uzmite Empire State Building, postavite na tlo, dodajte još 50 metara i takvu grdosiju uronite u more. Takvo nešto je u suštini kompanija Sheli napravila

  • 13

Najveći brod na svetu Prelude kompanije Sheli u sredu je podinut u Južnoj Koreji, a reč je o 488 metara dugom mega-brodu, teškom 600,00o tona i širokom 74 metara.

Njegov zadatak neće biti prevoz nafte i kontejnera, već će on biti plutujuća platforma za izvlačenje gasnog plina sa dna okeana. Izgradnja ovog broda trajala je godinu dana. Pre njega najveći brod na svetu bio je Ema Maerska, koji je dug 397 metara.

Kako brod godišnje mora preraditi i skladištiti približno 175 olimpijskih bazena plina, za to će poslužiti 93 metara visok stub, koji prolazi kroz brod i spušta se do morskog dna. Taj stub Prelude drži stabilnim na moru i biće pričvršćen za dno. Pored ovoga, tu su i tri brodska motora snage 6,700 konjskih snaga. Sve to dovoljno je da ovaj brod može da izdži uragan 5 kategorije.

U svoj pohod na plin kreće 2017. godine, a tada će mu novi dom na idućih 35 godina biti negde na 480 kilometara od obala zapadne Australije. Predviđeno je da ostane na istom mestu do 2042. godine.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA