• 13

POGLEDAJTE: Ovo je najveći brod ikada napravljen (VIDEO)

Uzmite Empire State Building, postavite na tlo, dodajte još 50 metara i takvu grdosiju uronite u more. Takvo nešto je u suštini kompanija Sheli napravila

  • 13

Najveći brod na svetu Prelude kompanije Sheli u sredu je podinut u Južnoj Koreji, a reč je o 488 metara dugom mega-brodu, teškom 600,00o tona i širokom 74 metara.
Njegov zadatak neće biti prevoz nafte i kontejnera, već će on biti plutujuća platforma za izvlačenje gasnog plina sa dna okeana. Izgradnja ovog broda trajala je godinu dana. Pre njega najveći brod na svetu bio je Ema Maerska, koji je dug 397 metara.


Kako brod godišnje mora preraditi i skladištiti približno 175 olimpijskih bazena plina, za to će poslužiti 93 metara visok stub, koji prolazi kroz brod i spušta se do morskog dna. Taj stub Prelude drži stabilnim na moru i biće pričvršćen za dno. Pored ovoga, tu su i tri brodska motora snage 6,700 konjskih snaga. Sve to dovoljno je da ovaj brod može da izdži uragan 5 kategorije.
U svoj pohod na plin kreće 2017. godine, a tada će mu novi dom na idućih 35 godina biti negde na 480 kilometara od obala zapadne Australije. Predviđeno je da ostane na istom mestu do 2042. godine.
Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tonkica Balonkica

    Ja živim u Perth i radim u Shell na Prelude. Nekoliko ispravki u tekstu. Dimenzije su točne, Prelude je usidern na oko 300m dubine, vezan lancima za dno. 16 lanaca su u obliku križa i na kraju vezani za stupove pobodene u dno. Ns dnu je 7 bušotina za plin, koje su povezane, u dvije cijevi koje idu na površinu. Iste cijevi umbilicals imaju kablove za napajanje i komunikaciju i hidraulične cijevi za ventile. Na Prelude se nalaze zglobovi ktz swivels za cijevi i tkz turret koji omogućava slobodnu rotaciju plovila oko lanaca i cijevi. Prelude ima na krmi 8 cijevi koje "vise" i usisavaju hladno more iz dubine. Prelude ima 7 kotlova za paru,prizvede max 160 MW struje, za kompresore, pumpe i nastambe za 170 ljudi posade. Zbilja čudo tehnike i tehnologije. Inače počeli smo proizvodnju, otvorili ventile za Božić/ katolički. Pozdrav Tonkica

  • VESTI

    MA OVAJ JE VECI O TITANIKA

  • Boki

    Cuj Titanik.....sedi 1

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima