BAJKOVITO: Ovo je zabranjeni put u Alpima (FOTO)

Nakon serija fatalnih nesreća, Vlada Francuske je bila primorana da privremeno zatvori ovaj put. Bio je preuzak, veoma strm, sa oštrim krivinama i opasan po ljudski život

  • 1

Možda deluje kao raj za ljubitelje putovanja, ali ovaj slikoviti put se ubraja među najopasnije na svetu. Poznat kao "les Grand Gulet", izgrađen je između 1843. i 1854. godine, a legendarna ruta potpuno je zakrivljena na liticama Verkorsa, masivne planine u francuskom delu Alpa.

Nakon 156. godina vođenja turista kroz planine, duž vijugavog i uskog puta, vlada Francuske je bila primorana da ga privremeno zatvori 2005. godine nakon serija fatalnih nesreća.

Početkom 19. veka nije postojao nijedan prohodan put za konjske zaprege, a stanovnici Verkorsa su se osećali izolovano od ostatka sveta. Donešena je odluka da se izgradi put koji bi povezivao Verkors sa južnim delom planina, investicija koja je iziskivala neverovatnu čovekovu snagu i zapanjujuće mnogo vremena i novca. Bez tehnologije, koja postoji danas, ideja izgradnje takvog puta delovala je nezamislivo.

Urađen je i kratak video-snimak koji rekonstruiše opasne metode koje su korišćene za izgradnju ovog puta, uključujući bacanje dinamita u stenu i "viorenje" ljudi sa litica planine. Deset godina nakon što je počela gradnja, put je konačno bio gotov. Putovanje ovom rutom oduzimalo je dah, sa sve oštrim "potezima" i nepreglednim krivinama. Prostor između dve planine ne uliva sigurnost, a put je, na nekim delovima, bio preuzak. Čak nije imao ni zaštitne ograde.

Nakon njegovog zatvaranja 2005. godine, izgrađen je moderan tunel dugačak 1,7 kilometara. Danas je stari put napušten i neprohodan. Biciklisti i planinari se ne usuđuju da prođu ovim dugim i krivudavim puteljkom. Iako je postojala namera da se otvori za te namene, ipak neće doći do obnove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • inkognito

    30. decembar 2013 | 20:13

    Ništa bolji put nije od Mojkovca prema Žabljaku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA