Devetogodišnjak osvojio Akonkagvu, najviši vrh u Americi (FOTO)

Osvojio je vrh na katolički Božić, 25. decembra, zajedno sa svojim ocem Kevinom i tibetanskim šerpasom Lavangom Dondupom

  • 0

Devetogodišnji Amerikanac Tajler Amstrong uspeo je da se popne na Akonkagvu, (6.962 metra), u argentinskim Andima, i tako postao najmlađa osoba na svetu koja je osvojila najviši planinski vrh u Americi.

Dečak iz Kalifornije osvojio je vrh na katolički Božić, 25. decembra, zajedno sa svojim ocem Kevinom i tibetanskim šerpasom Lavangom Dondupom. Prethodno je morao da dobije specijalno odobrenje od argentinskih vlasti.

Šef ekspedicije Nikolas Garsija rekao je za argentinsku televiziju C5N da je Tajler nakon osvajanja vrha bio manje umoran od svog oca i ostalih alpinista.

On je naveo da se dosad samo jedna osoba mlađa od Tajlera pela na Akonkagvu - dečak iz naroda Inka, koji je u vreme pre Kolumba žrtvovan na jednom od nižih planinskih vrhova, a čija je mumija otkrivena nedavno.

Tajler Amstrong je prethodno osvojio Kilimandžaro (5.900 metara), najviši vrh u Africi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA