SULUDI FESTIVAL: Sukobljena sela gađaju crkve sa 60.000 projektila (FOTO) (VIDEO)

"Vatreni" lokalni festival održava se svake godine veče pred Uskrs, kada se ispali oko 60.000 raketa preko grada s ciljem da se pogode zvonici na crkvama koje se nalaze na brdima

  • 2

Na grčkom ostrvu Hios svake godine održava se festival "Rat raketama", kada dve "suparničke" crkve u gradu bacaju eksplozivne naprave jedna na drugu s namerom da se pogodi zvonik protivničkog tabora.

Ovo je lokalna tradicionalna manifestacija koja se održava jednom godišnje na Uskrs, u gradu Vrontados na ostrvu Hios. Festival je nastao kao varijacija na grčke navike kada se u ponoć pred Uskrs bacaju petarde, a ove dve crkve tada započinju "rat" raketama. Tada se baci desetine hiljada ručno napravljenih raketa širom grada.

Rakete su na drvenim štapovima, napunjene eksplozivnim smesama koje sadrže barut. Protivničke crkve su smeštene na dve brda, na oko 400 metara udaljene jedna od druge. Direktni pogodci na zvoniku broje se dan posle kada se proglašava pobednik, ali svaka parohija tvrdi da je ona pobednik. Rezultat ovog očiglednog neslaganja dovodi do dogovora da će se pobednik odlučiti sledeće godine i tako se rivalstvo nastavlja.

Crkve i okolne zgrade moraju da budu zaštićene daskama i metalnim žicama. Neki stanovnici se bune zbog ovog običaja, ali je festival izvor značajnog turističkog prihoda za područje.

Poreklo ovog događaja je nejasno, ali lokalna tradicija smatra da datira iz perioda Otomanske imperije. Prema lokalnom predanju, ranije se gađalo đuladima dok turske vlasti to nisu zabranile 1889. godine.

U proseku oko 60.000 raketa bude ispaljeno za četiri sata, koliko traje "ratovanje", a na hiljade ljudi prisustvuje ovom neobičnom festivalu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA