Dvostruko više vremenskih katastrofa kroz 20 godina

- Broj prirodnih katastrofa je dvostruko veći u proteklih 15 godina, a 2012. bila je rekordna. Treba da shvatimo, da će se broj prirodnih fenomena verovatno udvostručiti u sledećih 20 godina - kaže upravnik klimatskog programa Svetskog fonda za zaštitu prirode

  • 0

Aleksej Kokorin, upravnik klimatskog programa Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), smatra da će u sledećih par decenija biti sve više klimatskih ekstrema, piše Glas Rusije.

Dok se neki ekstremi mogu pripisati prirodnim klimatskim fluktuacijama Zemlje, ipak su ljudske aktivnosti glavni razlog podizanja globalnih prosečnih temperatura zabeleženih od sredine 20. veka da danas, izjavio je on i upozorio da će dalji nasavak emisija gasa dodatno podići temperature i izazvati nepovratne klimatske promene.

- Cirkulacija vazdušnih masa sve je intenzivnija i umesto uobičajenog vremena tokom celog leta ili zime imamo razdoblje hladnog vremena pa razdoblje toplog talasa - kaže Kokorin.

Nepredvidljivi vremenski uslovi na raznim kontinentima i ove godine je iznenadili su mnoge. Zbog polarne hladnoće led i sneg okovali su SAD u kojima se i deo slapova Nijagare zaledio, dok u središnjoj Rusiji vlada toplo vreme. U Australiji su temperature i od 42 stepeni stvorile ogromne probleme na teniskom turniru Australijan Open.

- Broj prirodnih katastrofa je dvostruko veći u proteklih 15 godina, a 2012. bila je rekordna. Prošle godine taj je broj bio malo niži, dok su 2011. prirodne katastrofe bile na rekordno niskoj lestvici. Ipak, treba da shvatimo, da će se broj prirodnih fenomena verovatno udvostručiti u sledećih 20 godina - kaže Kokorin.

Upravnik WWF naglašava da ne treba očekivati klimatsku katastrofu, već da se treba foksuirati na goruće probleme, poput rasta nivoa mora. Problem bi mogao predstavljati i manjak pitke vode.

(Telegraf.rs / Izvor: Voice of Russia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA