STIVEN HOKING: Crne rupe ne postoje!

Hipotezu kojom je čuveni naučnik šokirao svet zasniva se na pretpostavci da horizont događaja ili zamišljena granica nakon koje se ne može detektovati šta se zapravo događa u ovim grandioznim objektima, ne postoji

  • 11

U radu objavljenom na internetu, čuveni naučnik Stiven Hoking izneo je stanovište da "crne rupe" ne postoje i da umesto njih egzistiraju takozvane “sive rupe”.

Hipotezu kojom je šokirao svet zasniva na pretpostavci da horizont događaja, ili zamišljena granica nakon koje se ne može detektovati šta se zapravo događa u ovim grandioznim objektima, ne postoji.

- Odsustvo horizonta događaja znači da crne rupe ne postoje, u smislu objekta od kog svetlost ne može pobeći - piše u radu nazvanom "Očuvanje informacija i vremenska prognoza crnih rupa".

Hoking smatra da snop svetlosti koji pokušava da “pobegne” od crne rupe biva samo kratkotrajno zaustavljen na njenoj ivici, a da se zatim iz te tačke postepeno rasipa u svemir.

On je za žurnal “Nature” rekao:

- Nema bekstva od crne rupe u klasičnoj teoriji, ali kvantna omogućava energiji i informaciji da pobegne od crne rupe.

Potpuno objašnjavanje procesa, priznaje Hoking, zahtevalo bi teoriju koja uspešno uklapa gravitaciju sa drugim fundamentalnim silama prirode.

Stručnjak za crne rupe Don Pejdž sa Univerziteta u Alberti, Kanada, priznao je: “Hokingova ideja zvuči razumno”.

(Telegraf.rs / Daily mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • marko

    26. januar 2014 | 16:41

    Aj svrati malo do nas da se uveris :D

  • BEBA

    26. januar 2014 | 18:08

    To brate ,pa ja vidim da se nesto ne uklapa u moju teoriju sa crnim rupama, znaci ne postoje.Tek mi je sad sve jasno, hvala ti puno spasio si me dokazivanja suprotnog.

  • Dragan

    27. januar 2014 | 08:27

    Aman svaka tebi čast na tvojim istraživanjima ali ljudi prvo riješite zemaljske probleme,a ne da on meni crne rube i Andromede ganja, i da skontas sve to džaba ti kad je 'vamo narod izgladnio,promrzo,zagađen,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA