NEVEROVATNO: Ova super-pijavica može da preživi na temperaturi od -196 stepeni!

Ustanovljeno je da ova vrsta pijavice može čak tri godine da izdrži temperaturu od 90 stepeni Celzijusa ispod nule, što je za naučnike još uvek misterija

  • 2

Ozobranchus jantseanus je pijavica, odnosno parazit koji se nalazi unutar slatkovodnih kornjača, a za njega je karakteristična izdržljivost i astronomske temperature koju može da podnese.

Tim japanskih naučnika otkrio je ovaj podatak kada je pronašao živu pijavicu prilepljenu za zamrznuti kornjaču. U toku je istraživanje koje treba da otkrije kako je ova vrsta u stanju da preživi nešto što druge organizme razara.

Ustanovljeno je da može čak tri godine da izdrži temperaturu od 90 stepeni Celzijusa ispod nule, a uspešno se reanimira nakon 24 sata provedenih na 196 stepeni ispod nule.

- Obranchhus pijavice imaju tajanstveni mehanizam za sprečavanje zamrzavanja. Ja moram da dođem do suštine - izjavio je naučnik Takahiro Kikavada.

Istraživanje otežava i činjenica da ovoj vrsti nije potrebna prethodna postepana aklimatizacija. Ovo otkriće bi moglo da pomogne shvatanju zašto se ćelije, tkiva ili druge supstance osetljive na štete izazvane hemijskim reakcijama ili vremenom, čuvaju na niskim temperaturama da bi opstale.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ultra boban

    2. februar 2014 | 17:26

    Hah nije to ništa!!!! Naše skupštinske pijavice preživljavaju i po 20 godina ne obazirući se na vremenske i druge prilike!!!!!!!!!

  • Ra[D]lE

    3. februar 2014 | 09:10

    Jeste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA