JEZIVI OBIČAJ KOJI ŠIRI HIV: U Keniji žene seksom plaćaju hranu (VIDEO)

U ovoj oblasti rasprostranjenost HIV virusa je čak duplo veća u odnosu na nacionalni prosek, što se u velikoj meri pripisuje "seksu za ribu", jer žene koje nemaju novac otkupljuju od ribara ulov svojim telom

  • 2

U jednom od najsiromašnijih delova Kenije, u okolini jezera Viktorija, razmena između ribara i prodavačica ribe je retko kad robno-novčana. Ovde je valuta "seks", a žene poklanjaju svoje telo u zamenu za dobar ulov, koji kasnije prodaju na pijaci.

Ova praksa je opšte poznata pod nazivom "seks za ribu", a na lokalnom Luo jeziku se naziva "džaboja". Lusi Odiambo (35) je udovica i majka petoro dece, kojoj je dobro poznata ova tortura.

- Ja sam primorana da platim ribu seksom, jer nemam drugih sredstava. Obično spavam sa jedim ili dva ribara nedeljno. Znam da mogu da se zarazim, ali nemam izbora, jer moja deca treba da se školuju - izjavila je očajna majka.

Ovo je oblast u kojoj je rasprostranjenost HIV virusa čak duplo veća u odnosu na nacionalni prosek, što se u velikoj meri pripisuje "seksu za ribu".

Iz tog razloga je lokalna humanitarna organizacija započela projekat koji se zove "Nema seksa za ribu", s ciljem da se zaustavi širenje virusa i da se pomogne ženama da se ne osećaju više kao roba.

Za sada je projekat uključio samo 19 žena, a njihova privilegija je obezbeđen čamac i oprema za pecanje, kako bi mogle same da dođu do ulova.

- Nisam mogla više da dajem svoje telo. Znala sam da mogu da umrem od gladi, ali jednostavno nisam mogla više - kaže Agnes Auma, prodavačica koja sada ima svoj čamac i šansu za boljim životom.

Ipak, treba da prođe dosta vremena da se ovaj običaj iskoreni.

- Spavam sa tri žene nedeljno i to sam video od svog oca. Stidim se, znam da nije u redu, ali žensko telo je iskušenje - izjavio je ribar Feliks Očijeng (26), posramljeno gledajući u vodu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA