VIKINZI TVRDE: U subotu je smak sveta! (FOTO)

Prema nordijskoj mitologiji, Ragnarok je niz događaja koji uključuju finalnu borbu koja rezultira smrću nekolicine bogova, razne prirodne katastrofe i u konačno potapanje sveta, a ova kataklizma nastupiće 22. februara - za dva dana!

  • 20

Nordijska mitologija predviđa da će se naša planeta otvoriti i na slobodu pustiti paklena stvorenja, a taj smak sveta desiće se 22. februara, tačnije ove subote!

Preživeli smo proročanstvo Maja i milenijumsku bubu (Y2K), ali smak sveta ipak će nas stići, makar sudeći po ovoj mitologiji. Prema ovom verovanju, Zemlju će navodno uništiti vikinška apokalipsa.

Prema Vikinzima, Ragnarok je niz događaja koji uključuju finalnu borbu koja rezultira smrću nekolicine bogova, razne prirodne katastrofe i u konačno potapanje sveta.

Takođe, predviđa se da će vuk Fenrir pobeći iz zatvora, zmija Jormungand će se izdići iz mora, a zmaj podzemlja će ponovno leteti nad Zemljom i suočiti se s herojima Valhale. Oni su, naravno, sišli s neba kako bi se borili s njime.

Prema legendi, zvuk roga prizvaće sinove boga Odina i ostale heroje bojnog polja, pre nego što će Odina, ali i ostale "bogove stvaraoce" ubiti vuk Fenrir.

Vikinzi veruju da Ragnarok stiže nakon "zime svih zima", gde tri hladne zime slede jedna drugu bez leta koja nastupaju između njih.

Čovečanstvo bi ostalo bez morala, a duž celog sveta izbili bi sukobi, signalizirajući kraj sveta.

Vuk Skol bi zatim pojeo Sunce, a njegov brat Hati Mesec, zbog čega bi sa neba počele da padaju zvezde, dok bi Zemlju potresali snažni zemljotresi.

Ukoliko bi subota bila dan smaka sveta, kao što će biti ove godine, svet bi se obnovio, a naselili bi ga samo preživeli bogovi i dva preživela čoveka. Zemlja bi tonula u more, a preživelima bi otkrila put prema utopijskoj zemlji s beskonačnim namirnicama.

Još jedan deo legende tvrdi da će se zmija iz Midgarda - Jormungand, osloboditi i izdići iz okeana. Neki veruju da se takav događaj već dogodio u Kaliforniji prošle godine nakon što su pronađene dve džinovske zmijolike ribe.

Ragnarok, što bi u prevodu značilo "Sumrak bogova", temelji se na pesmi iz 13. veka autora Snorija Sturlusona.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA