SAMO ZA VOJNIKE: Pica koja ostaje sveža 3 godine

Naučnici su uspeli da izmenom recepta spreče da vlaga iz nadeva natopi koru, kao i da se bakterije razvijaju i izazivaju truljenje

  • 11

U želji da udovolje svojim vojnicima, američki naučnici napravili su picu koja ostaje "sveža" čak tri godine. Ova pica nazvana "sveti Gral" delo je laboratorije za vojna istraživanja Natik, koja je želela da izađe u susret američkim vojnicima kojima je upravo čuveni italijanski specijalitet omiljeno jelo.

Naime, naučnici-kulinari uspeli su da delimičnom izmenom recepta reše glavni problem, tj. da spreče da vlaga iz nadeva natopi koru i učini picu gnjecavom.

Oni su promenili kiselost sastojaka u pici kako bi sprečili razvoj bakterija i truljenje. Takođe su poboljšali i pakovanje kojem su dodali metal koji apsorbuje vazduh.

Rezultat je pica koja možda neće oduševiti sladokusce, ali će se svakako dopasti vojnicima na terenu kojima su konzerve dosadile.

- Ima više-manje ukus klasične pice koju biste sami pripremili kod kuće - objasnila je za AP Džil Gejts, direktorka laboratorije i dodala da joj je jedina mana što nije vruća.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ljiljanа.

    20. februar 2014 | 22:29

    И онда шта војници једу, пицу иликозна какве хемикалије? Наравно ништа природно, модификовано.

  • ¤¤¤¤

    20. februar 2014 | 23:10

    A tebi kao zao??

  • Weselko

    21. februar 2014 | 06:27

    Hrana buducnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA