Šetali psa, pronašli blago vredno 7,2 miliona evra (FOTO) (VIDEO)

Ovi retki novčići datiraju iz perioda između 1847. i 1894. i ima ih ukupno 1.427, a njihova pojedinačna vrednost varira između 20 i 720 hiljada evra, u zavisnosti od toga koliko su retki

  • 6

Jedan par iz Severne Kalifornije, koji je želeo da stane anoniman, šetajući psa po svom imanju pronašao je zlatne novčiće vredne 7,2 miliona evra, koji su bili zakopani ispod starog drveta.

Ovi retki novčići datiraju iz perioda između 1847 i 1894 i ima ih ukupno 1.427. U zavisnosti od toga koliko su retki, njihova vrednost varira između 20 i 720 hiljada evra, kako je procenio Dejvid Hol iz Agencije za procenu vrednosti retkih novčića, koji je utvrdio njihovu autentičnost.

Novčići u apoenima od 5, 10 i 20 dolara bili su uredno naslagani u kanisterima po svojoj vrednosti i po hronološkom redu.

Don Kagin, numizmatičar kojem se par obratio, kaže da srećni vlasnici ovog bogatstva nema ideju ko je mogao da sakrije novčiće na imanju.

Kako kaže Kagin, njihova odluka da ostanu anonimni je zbog toga što ne žele da menjaju način života, niti žele da ih okruženje gleda drugim očima.

Par će većinu novčića prodati, a samo deo ostaviti za sebe. Planiraju da poklone i deo novca u dobrotvorne svrhe, ali takođe anonimno.

Neke novčiće će pozajmiti Američkoj numizmatičkoj asocijaciji za Nacionalni sajam novca koji će se održati u Atlanti.

Kagin smatra da je ovo jedno od najvećih otkrića retkih novčića u istoriji SAD.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA