Pogledajte kako živi najizolovanije pleme u šumama Amazona (FOTO) (VIDEO)

Na oko 4.800 kilometara udaljeno od prestonice Brazila, u prašumama Amazona živi pleme Desana, urođenička zajednica koja je skoro potpuno odsečena od sveta

  • 6

U nepreglednim džunglama Amazona u Brazilu, okruženo prašumom, vodopadima i tropskim rastinjem, na oko 4.800 kilometara udaljeno od Brazilije živi pleme Desana, urođenička zajednica koja je skoro potpuno izolovana od sveta.

U plemenu koje se još naziva  i "Sinovi vetra" glavno zanimanje jeste lov. Desane veruju u svoj duboko ukorenjeni odnos sa prirodom i zato sebe nazivaju “Sinovima vetra”.

Podeljeni su na više manjih plemena, i veruju da svako pleme ima specifičan miris, povezan s njegovim karekterističnim načinom života.

Desane veruju da ih je stvorio Bog otac - Tukana, i veruju u Tri dela Mudrosti, koje povezuju sa astronomskom tradicijom.

Religija utiče na način na koji tumače svoje vizije, koje izazivaju halucinogenim drogama.

Rituali predstavljaju sastavni deo njihovog svakodnevnog života. Ovo pleme, za razliku od nekih drugih plemena u Amazonu ipak prihvataju neminovnost, i u novije vreme se uključuju u tokove savremenog sveta. Ipak, trude se da sačuvaju svoju tradiciju i specifičnosti.

Posetioce dočekuju ljubazno i pokazuju im deo svog bogatog folklora. Turistima često poklanjaju i ručno rađene suvenire.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • xxx011

    26. februar 2014 | 14:55

    Žive bolje nego mi

  • Petar XXL

    26. februar 2014 | 20:35

    Ovo je sve organizovano od turistickih kompanija. Ovi "divlaci" govore cist Portugalski jezik, imaju celu koreografiju, organizovan prevoz i smestaj za turiste. Daleko su ovi od prasumskih izolovanih plemena.

  • Vivijen

    26. februar 2014 | 15:41

    Hocu ja tamo :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA