NAUČNO DOKAZANO: Zemlje u kojima se više jede čokolada imaju više Nobelovaca! (VIDEO)

Šveđani i Švajcarci, Danci, Austrijanci i Norvežani ubedljivo najviše konzumiraju čokoladu, pa ne čudi što imaju i najviše Nobelovaca. Negde na sredini našli su se Britanci, Irci, Nemci, Amerikanci, dok se na samom dnu liste nalaze Kinezi, Japanci i Brazilci

  • 15

Eminentni svetski istraživači i naučnici objavili su u jednom od najcenjenijih svetskih naučnih časopisa "The New England Journal of Medicine" neverovatan podatak prema kojem je konzumiranje čokolade po glavi stanovnika u direktnoj vezi s brojem Nobelovaca u jednoj zemlji!

Prema njihovom istraživanju sprovedenom na uzorku od 10 miliona stanovnika u 23 zemlje, Šveđani i Švajcarci, Danci, Austrijanci i Norvežani ubedljivo najviše konzumiraju čokoladu, te ne čudi što imaju i najviše Nobelovaca. Prema izloženim rezultatima, negde na sredini našli su se Nemci, Britanci, Irci, Nemci, Amerikanci, dok se na samom dnu liste nalaze Kinezi, Japanci i Brazilci.

Istraživanje je neophodno obnavljati svake godine, jer prema rečima autora zavisi od promenljivih kategorija, a čitav proces istraživanja naučnici su započeli od pretpostavke da je hrana bogata flavonoidima (prirodnim jedinjenjima koja imaju učinak sličan antioksidansima, odnosno, jačaju imunitet) idealna za stimulaciju moždanih aktivnosti i poboljšavanje pamćenja.

Ovim tvrdnjama u prilog ide i činjenica da podklasa flavonoida, takozvani flavanoli -  antioksidanti koji se nalaze u kakau, zelenom čaju i crnom vinu, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba.

- Budući da čokolada teorijski poboljšava moždane funkcije pojedinaca, upitao sam se da li postoji veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika - izjavio je dr Franc Meserli s njujorškog Kolumbija univerziteta dodajući da je na osnovu podataka koje je otkrio došao do zanimljivosti prema kojoj bi Švedska s 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebalo da ima oko 14-ak nobelovaca, a ima ih više nego dvostruko - 32!

On je detaljnim analizama napravio i jednu krajnje interesantnu računicu prema kojoj bi oko 0,4 kilograma čokolade po glavi stanovnika godišnje trebalo da se konzumira da bi se u toj sredini povećao broj Nobelovaca.

Za sada se samo jedan Nobelovac izjasnio kako mu je odista konzumiranje čokolade pomoglo da dobije ovu prestižnu nagradu.

- Istina je da sam zahvaljujući konzumiranju crne čokolade dobio Nobelovu nagradu. A, iz ličnog iskustva mogu da potvrdim i da upotreba bele čokolade zaglupljuje čoveka - izjavio je pola u šali, pola u zbilji američki fizičar Erik Kornel nagrađen Nobelovom nagradom 2011. godine.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dag

    19. april 2014 | 09:09

    U Srbiji neki ni 'leba nemaju...

  • Bojanica

    18. april 2014 | 21:42

    Ja jedem čokoladu ko nenormalna, znaci biću nobelovac :D pa dobro, volim da pišem :D

  • Ser Žile

    19. april 2014 | 11:21

    Švajcarska, Danska, Austrija, i ostale zemlje koje ste nabrojali, su zemlje sa najjačim i najuticajnijim masonskim ložama u Evropi, tako da je opšte poznata činjenica da imaju najveći broj Nobelovaca. Pa sam Nobel je bio mason 33. stepena. Zašto Nikola Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu, zbog čokolade, ili zato što je bio pravoslavac? A ti naučnici, što pišu ove gluposti, nek nastave da jedu čokoladu, možda nekad i oni dobju Nobelovu nagradu za ovu tvrdnju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA