GOSPODAR VREMENA: Po ovom satu se meri vreme u celom svetu (VIDEO)

Najprecizniji satovi na svetu nalaze se u američkoj Mornaričkoj opservatoriji, a njih "slušaju" svi satovi sveta, kao i oni na našim mobilnim telefonima i internetu

  • 5

U američkoj Mornaričkoj opservatoriji nalaze se najprecizniji sat na svetu, koji meri zvanično vreme u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u celom svetu. On određuje vreme na mobilnim telefonima i GPS uređajima.

- Kad me neko pita koliko je sati, volim da odgovorim da ne znam koliko je sati, ali tačno znam koliko je sekundi - priča Dimitris Matsakis glavni naučnik u Mornaričkoj opservatoriji.

U ovoj instituciji smešteno je nekoliko neverovatno preciznih satova.

- Najprecizniji satovi, toliko su tačni, da kasne jednu sekundu u 300 miliona godina. Sada radimo na novim satovima koji će biti još precizniji - tvrdi doktor Matsakis.

Naučnik satove naziva svojim "bebama" i tvrdi da će za koju godinu oni biti precizniji još sto puta. On svakodnevno priča s njima i tvrdi da nijedan sat ne radi savršeno.

U budućnosti ćemo imati sve tačnije satove i to će dovesti do sve većih problema.  Sve ovo dovešće do problema koji su sada nezamislivi.

- Po teoriji relativnosti vreme teče brže ili spore u zavisnosti od gravitacije. Ako je sat visok deset centimetara, vreme na dnu sata će prolaziti sporije nego vreme kada je kazaljka pri vrhu sata - navodi naučnik i tvrdi da će to može prouzrokovati probleme.

Srećom, satovi na našim rukama još nemaju tih problema.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Partybreaker

    1. mart 2014 | 10:21

    Najprecizniji satovi su u svajcarskoj. Ne razumem zasto ameri guraju svoje dupe svuda? !

  • X6,6

    1. mart 2014 | 15:52

    Guraju dupe svuda nebi li im neko vec gurnuo....a koliko vidim veoma su blizu cilja!

  • ap0calypto

    1. mart 2014 | 21:00

    sta fali japanskom mehanizmu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA