NEVEROVATNO: Ovim vodopadom teče vatra (FOTO) (VIDEO)

Svakog februara, par sati pre zalaska sunca, u nacionalnom parku u Kaliforniji može da se vidi neverovatan prizor koji traje svega nekoliko minuta. Tada sunčeva svetlost, koja pada pod određenim uglom, čini da vodopad izgleda kao lava

  • 0

Da priroda može da nam priredi čuda, videli smo dosta puta. U Kaliforniji, u Josemiti nacionalnom parku, može da se vidi fenomen kada voda izgleda kao padajuća lava.

Ali, ono što se vidi zapravo je vodopad koji je "izmanipulisan" prirodnom svetlošću. Vodopad, poznat kao Horstejl, teče sporadično krajem zime kada se sneg topi na vrhu litice "El Kapetan".

Da bi mogao da se vidi ovaj efekat, nebo mora da bude vedro, a temperatura mora da bude dovoljno visoka da bi otopila sneg. Tada ugao sunca koji pada na vodopad čini da se boje menjaju, od zlatno do svetlo-narandžaste, koje daju efekat kao padajuće lave.

Naziv "Pad vatre" za ovakav isceniran fenomen stvoren je pedesetih i šestdesetih, da bi zabavljali turiste. Tada su radnici bacali crveni kedar na liticu, da bi vodopad izgledao kao lava.

Ta praksa je zabranjena zbog mogućnosti požara, ali se ipak ovaj prirodni fenomen javlja svakog februara.

Na stotine fotografa se skupi u nacionalnom parku, par sati pre zalaska sunca, da bi uhvatili ovaj neverovatan prizor koji traje samo nekoliko minuta.

(Telegraf.rs / Izvor:metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA