≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nađeni ostaci "vampirskog deteta" iz Starog Rima: Kamen u ustima sprečavao je mališana da se vrati iz mrtvih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kosti su ležale na dečjem groblju, a u ostalim rakama nađene su još jezivije stvari

  • 0

Skelet deteta starog 10 godina, za koje se veruje da je ritaulno sahranjeno kako se ne bi vratilo iz mrtvih, otkriveno je na "La nekropoli di bambini", groblju za decu u Italiji, u okolini Teverina. Lokalci su ga ubrzo nazvali "vampir iz Lugnana".

Kostur su pronašli članovi tima sa Univerziteta Arizona i Stenforda, pored italijanskih arheologa. Sitne vilice razdvajao je ogroman kamen, silom uguran u usta preminulom detetu.

Koliko košta život u Nemačkoj? Kamiondžija Damir je izračunao sve troškove za one koji bi da se presele tamo (VIDEO)

Ostaci su pronađeni na groblju za decu Foto: Pexels/David Bartus

Kamen je bio deo ritualne sahrane, namenjene da se zaustavi bolest i i da mali pokojnik ne ustane iz groba.

- Ovo je jezivo i čudno. Nikada nisam video ništa slično. Skelet su lokalci počeli da zovu "vampir iz Lugnana"- kaže arheolog Dejvid Soren.


Skelet je bio zakopan u La nekropoli di bambini - groblju za decu koje datira iz oko 400. godine nove ere, kada je usled epidemije malarije mnogo beba i dece umrlo u tom području.

Arheolozi su ranije verovali da je groblje bilo namenjeno samo za bebe, sitnu decu i nerođene fetuse, ali je otrkiće 10-godišnjeg deteta, još uvek nepoznatog pola, sugeriše da su se tu možda sahranjivala i starija deca.

- Položaj tela ovog deteta, kamen u njegovim ili njenim ustima, predstavljaju anomaliju u već nenormalnom groblju - kaže Dejvid Pikel sa Stenford univerziteta.

GROBOVI PUNI VEŠTIČJIH PREDMETA

Ranija iskopavanja pokazala su da su pored malenih kostura često sahranjivani predmeti koji se vezuju za magiju i veštičarenje, poput pera gavrana, kostiju krastača, bronzanih kazana punih pepela i ostatakaa štenaca, koji su očigledno žrtvovani.

Tako je kostur jedne 3-godišnje devojčice pronađen sa teškim kamenjem koji pritiskaju ruke i stopala, što je takođe ritualna praksa kojom se sprečavalo da mrtvi ustanu iz groba.

- Znamo da su Rimljani bili veoma zabrinuti zbog toga i pribegavali veštičarenju, kako mi mrtvi ostali mrtvi - kažu arheolozi.

VIDEO: Drekavac, Bukavac i sa njima Babaroga lede krv u dečijim žilama

VIDEO: Beba vampir... dobro u pitanju je lutka!

(Telegraf.rs/Sky news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA