Limeni zavareni sanduk, pasoš i carinska kontrola: Ovako se pokojnici prevoze avionom

Možda najvažniji papir iz ambasade, bez kog nema transporta je sprovodnica

  • 2
Avion, kovceg Foto: Pixabay

Avionska karta obično se uzima za dva smera, za odlazak i povratak. Ali, kada sudbina umeša svoje prste i putnika u stranoj zemlji zadesi smrt, jedini način da se vrati u svoju zemlju jeste kao teret - specijalan paket koji mora da prođe i carinsku kontrolu.

Nije poznato koliko se tela godišnje preveze is Srbije u inostranstvo i obrnuto, ali ovo je svakako skupa i mukotrpna procedura za ožalošćene. Carina sve što može obavlja po kratkom postupku, ali važno je da budu ispoštovane i procedure.

Kovčeg kao tovar mora biti posebno zaštićen, a samo telo smešteno u limeni sanduk i to zavaren.

Kovceg, kovčezi, dva kovčega, sanduk sanduka, sahrana Drveni kovčeg nije dovoljan, Foto-ilustracija: Profimedia

- Bilo da se dopremaju u našu zemlju ili otpremaju u inostranstvo posmrtni ostaci moraju biti transportovani u zavarenom limenom sanduku, koji se zatim smešta u drveni sanduk, a kako se ne bi videla sadržina pošljke. Drveni sanduk mora biti u plastičnoj ili vreći od jute, eventualno obložen sunđerom - objašnjavaju u Upravi carine.

I za pokojnika je potreban pasoš, ali ne i dovoljan. Mora da se obezbedi i takozvana sprovodnica, ali i još neki papiri, poput potvrde da pokojnik nije preminuo od neke zarazne bolesti.

- Kod otpreme posmrtnih ostataka u inostranstvo prateća dokumentacija podrazumeva pre svega sprovodnicu izdatu u ambasadi ili konzularnom predstavništvu zemlje u koju se šalju. Pored toga, neophodnu prateću dokumentaciju čine i izvod iz matične knjige umrlih, potvrda o smrti (u kojoj je naglašeno da smrt nije nastupila od zarazne bolesti), potvrda o kremaciji, ukoliko je telo kremirano, pasoš pokojnika i avionski tovarni list - kažu u Carini.

PRE POLETANJA - MERENJE TEŽINE

Kao i svaki teret i kovčeg mora da se izmeri, a sve se obavlja na robno-carinskom terminalu.

Aerodrom Nikola Tesla. Carina, carinik, carinska kontrola, granicni prelaz, carinski pregled Carinik na aerodromu, Foto: upravacarina.rs

- Carinska procedura na aerodromu u Beogradu podrazumeva dopremu posmrtnih ostataka do robno-carinskog magacina, gde se vrši merenje težine i dimenzije kovčega, jer su ti parametri neophodni avio-agentu za izradu avionskog tovarnog lista. Nakon smeštaja posmrtnih ostataka u magacin i dobijanja potvrde o tome, original i kopije svih gore navedenih dokumenata se podnose carinskom nadzoru. Carinski službenici u skraćenom postupku, nakon kontrole i pregleda dokumenata, zadržavaju kopije, a agentu predaju overen original avionskog tovarnog lista. Dokumenta se predaju na otpremu za određeni let - kazali su u Carini.

PRIHVAT TELA SAMO UZ SPROVODNICU

Prilikom dopreme posmrtnih ostataka iz inostranstva u Beograd najvažnije je da pošiljku prati original sprovodnica izdata u našoj ambasadi ili konzulatu odakle se telo doprema, jer se telo ne može preuzeti bez ovog dokumenta, upozoravaju u Carini.

- Nakon policijske i carinske procedure, koja takođe podrazumeva skraćeni postupak, overena dokumenta se predaju službenicima na aerodromu u Beogradu, kada se posmrtni ostaci mogu preuzeti - objasnili su.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    16. jul 2019 | 21:31

    Dajte malo vedrije teme,treba spavati nocas mirnim snom😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA