• 1

Uznemirujući prizori: Čopor norfolških terijera potamanio 730 pacova za 7 časova

Spasili su farmu svinja koja je prethodno bila opkoljena hordom glodara koji sve grizu

  • 1

Grupa britanskih farmera koji se bave svinjogojstvom doskora je imala ozbiljan problem sa najezdom pacova. Spas im je pružio takozvani čopor pasa pacovoubica Safokla i Norfolka, koji su u roku od približno sedam sati eliminisali preko sedamsto štetočina, iznenadivši čak i vlasnike.

Čopor pasa pacovoubica Safokla i Norfolka je udruženje koje pruža besplatne usluge deratizacije u jugoistočnoj Engleskoj. Njihovi terijeri su obučeni da love štetočine.

Na farmu svinja u blizini gradića Aj, u oblasti Safolk, nedavno se obrušila horda pacova, od kojih su neki težili i čitav kilogram.

- Bilo je pacova veličine psa. Neverovatan prizor. Ovi psi su izuzetno hrabri i samo je čudo koliko su pacova uspeli da uhvate. Oni uživaju u tome - objašnjava Ed Kuk, rukovodilac udruženja.

Lov na pacove je u Ujedinjenom Kraljevstvu ozakonjen 2004. godine. Kuk tvrdi da je ovo humaniji način za vršenje deratizacije od trovanja. Dok otrov pacove izlaže agoniji koja traje i do 48 sati, psi iz ubijaju za nekoliko sekundi (UNILAD).

- Ovde je reč o tradicionalnoj metodi uklanjanja štetočina, a samim tim su i psi pametno upotrebljeni. Terijerima nije potrebno više od četiri sekunde da usmrte pacova. Odgajamo ih baš u ove svrhe. U genima im je da love. Ni ne moramo puno da ih obučavamo, jer im instinkt govori da love i ubijaju pacove - priča Kuk.

Ed Kuk rukovodi čoporom pasa pacovoubica Safokla i Norfolka uz pomoć nekoliko kolega. Oni posećuju farme u čitavoj oblasti koje se nose sa sličnim problemom. Smatraju da pacovi predstavljaju ozbiljnu pretnju, jer šire zarazne bolesti i prouzrokuju gubitak dobara farmerima, koji ovaj lov smatraju vrednim nagrade.

(N.I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    SVAKA CAST.PACOVI ZLO NE VIDJENO.PRAVE STETOCINE

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima