≫ 

Trenira lavove u dnevnoj sobi pošto je cirkus zatvoren zbog koronavirusa: Lavica se ponaša kao mačka

Lavica se ponaša kao prava kućna mačka

  • 0

Ašraf El Helv iz Kaira, koji radi kao trener lavova u jednom cirkusu, prinuđen je sada da trenira divlje mačke u svom stanu, pošto je cirkus zatvoren zbog pandemije.

Ašraf je treća generacija trenera u porodici, a kolika je njegova ljubav prema divljim životinjama velika, najbolje govori činjenica da se jedna lavica u njegovoj dnevnoj sobi ponašao kao najobičnija mačka.

Iako je životinji možda bilo čudno da cirkusku šatru zameni nekretninom u centru Kaira, Ašrafu to nije teško palo. Podjednako predano se posvećuje treninzima kao da cirkus normalno radi.

On je na društvenim mrežama već postavio jedan snimak u kom se vidi kako trenira lavicu u dnevnoj sobi dok je u Egiptu na snazi policijski čas. Ovaj snimak naleteo je na veliku osudu javnosti zbog toga što drže divlju mačku u neadekvatnim uslovima, a takođe se pokrenulo i pitanje oko toga kako se slavna trenerska familija ophodi prema ovim fascinantim životinjama.

Ašraf za AP objašnjava da životinje drže na porodičnoj farmi koja je udaljena na oko sat vožnje od Kaira, te da po potrebi životinje dovodi u stan kako bi ih trenirao. On je rekao da je na farmi smešteno oko 40 životinja, uključujući i majmune i druge divlje mačke.

Trener lavova najviše vremena provodi sa prelepom lavicom Jumanom. On i njegova sestra Bušra svakodnevno Jumanu uče novim trikovima, te lavica pleše sa svojim trenerom, ili gazi preko Bušre dok ona leži na podu.

Ašrafu u treninzima pomažu i druge sestre, Luba i Ousa, koje zajedno sa njim treniraju sve cirkuske životinje. Svi oni se nadaju da će pandemija uskoro proći, te da će cirkus ubrzo početi da radi i privlači veliki broj posetilaca.

Dok se čeka da korona virus popusti stisak, organizacije za zaštitu prava životinja osuđuju Ašrafovo ponašanje. Govore da je držanje divljih životinja u stanu ilegalno.

- Ovo je neodgovorno i budalasto ponašanje. To su divlje životinje, ne ljubicmi - kaže Dina Zulfikar, aktivista za prava životinja.

Sa druge strane, Helvovi kažu da su životinje za njih članovi porodice.

- Oni su kao moja deca - rekla je Bušra.

Dedu im pojeo lav naočigled publike

Svi članovi porodice El Helv od malena rade sa životinjama. Ašraf je počeo da ih trenira kada je imao samo 6 godina, a sa 16 je već imao svoju predstavu. Poslednjih destak godina sve više usavršava svoje tačke.

On kaže da se njegova porodica bavi dresurom divljih životinja duže od sto godina. Njegova baka Mahasen bila je jedna od najpoznatijih trenera i prva žena koja se bavila dresurom lavova u svetu.

Ašrafu i njegovoj porodici nisu potrebne pridike na društvenim mrežama da bi znali koliko su lavovi opasni. To znaju iz ličnost iskustva, s obzirom na to da je Ašrafovog dedu 1972. lav rastrgao usred cirkuske tačke, naočigled unezeverenih gledalaca. Skoro svako u porodici ko se bavi ovim poslom bar jednom je napala divlja životinja.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA