≫ 

Razigrani pogrebnici iz Gane postali hit u svetu: Deca igraju kao da su na afričkoj sahrani

Nije više ni "pilići" ni "mama voli bebu" sada deca na ramenima "nose" mrtvačke sanduke a fora se masovno svidela i odraslima

  • 0

U Srbiji pogrebni običaji traju najduže, jer se pokojnik žali i do godinu dana. Iako moderno vreme polako gasi rituale koji su nam pomagali da se izborimo sa gubitkom nije retkost, naročito u selima, čuti kuknjavu i narikanje na sahranama. Tu su daće, hrana na grobu...

I dok se običaji u Srbiji gube u Africi, tačnije u Gani, to nije slučaj. Tamošnja tradicija nalaže da se pokojinik isprati uz ples kako se ne bi povampirio, tamo se peva da bi se prebolelo (i naricanje je forma pevanja), a porodica želi da ispoštuje preminulog i obezbedi mu "kraljevsku" sahranu.

Zato je Bendžamin Ado shvati oda sve može da propadne i nestane samo je smrt siguran posao. Upravo je dao sunarodnicima ono što im treba za njihovu kulturu dostojanstven ispraćaj. Njegovi prijatelji i on nose sanduk sa pokojnikom obučeni u besprekorna odela, uz to sprovode sve rituale žalosti. Šest crnih momaka u crnim odelima sa naočarama za sunce nekoga su zaintrigirali na internetu. Na njihov ples podvukao je tehno ritam i nastao je internet mem.

Bendžamin je preko noći postao viralna senzacija uz koju igraju i mala deca nesvesna da u sanduku koji pogrebnici nose i sa kojim igraju leži pokojnik. A onda je nekome palo na pamet da iz kuće iznese pokrvareni televizor/frižider/vešmašinu upravo na način razigranih pogrebnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA