Dečaka (7) tužili za neplaćene račune za komunalije: Majka besna, firma se "pere", sud čist

Ime maloletnog Rusa završilo u presudi samo zato što se vodi kao vlasnik nekretnine

  • 0
Tužan dečak, plače Foto: Pixabay

Sedmogodišnji dečak po imenu Makar iz Stavropolja utužen je jer "nije redovno plaćao račune za odnošenje smeća". Sada mališan ne samo da treba da plati zaostale račune, već i sudske troškove.

Da je lokalna Gradska čistoća utužila zbog neplaćenih računa Makarova majka je saznala tek kada je poštar doneo kovertu, adresiranu na njenog sedmogodišnjeg sina.

- Poštar je došao i doneo pismo. Na koverti je stajalo ime i prezime mog sina. Prvo sam mislila da je neka greška i onda sam videla da je u pitanju presuda u kojoj se nalaže da moj sin plati 565 rubalja (oko 7 evra) na ime neplaćenih računa i 200 rubalja sudskih troškova - kaže majka Oksana za medije.

Umesto da se žali na presudu ili da plati, Oksana je rešila da sa građanima podeli ovu vest. Tako se državno preduzeće našlo na udaru, baš kao i kancelarija tužioca. U pisanom saopštenju kompanija je navela da "nije u njihovoj nadležnosti da utvrđuju godište nosioca usluga".

Pravno gledano, na malog Makara se vodi deo kuće u kojoj porodica živi, a izgleda da su roditelji trebali da obaveste nadležne službe da je vlasnik objekta maloletan. Za sada niko se ne trudi da ispravi peripetiju koja je nastala. Po svemu sudeći svi čekaju da majka mališana uloži žalbu na presudu.

Advokat Sergej Klušin, koji ima dosta iskustva u predmetima sa komunalnim službama, kaže da izjava preduzeća da nisu odgovorni da utvrđuju godište vlasnika nikako ne može da bude opravdanje za ovakav skandal.

- Komunalne službe su prilikom pripreme predmeta morale da provere ovu informaciju. Za početak, oni imaju zaključen ugovor sa majkom, koliko sam ja razumeo. U ovom slučaju sud je poštovao član zakona u kojem se kaže da u presudi mora da se navede mesto i godina rođenja tuženog, ali samo ukoliko su ti podaci poznati - navodi advokat.

Na kraju se ispostavilo da nije samo na adresu malog Makara Perevoščikova stigla sudska presuda. I jedan učenik 5. razreda u regionu Kurska takođe je dobio nalog da plati zaostale račune i sudske takse.

Sada se komunalno preduzeće našlo na udaru i optužuju ih da skupljaju podatke o korisnicima usluga iz opšteg registra gde ne postoji nijedan drugi podatak osim imena i adrese vlasnika nekretnine.

Da ironija bude još veća, mali Makar će stvarno na kraju platiti račune iz svog džepa. Majka će, da bi mogla da izmiri dugove, morati da mu ukine džeparac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA