Starija žena je ležala u agoniji čak 20 sati dok je čekala hitnu pomoć

Šila Anderson je hitno pozvala hitnu pomoć nakon ozbiljne reakcije na lek za operaciju kuka, ali je morala da čeka 20 sati na hitnu pomoć, a zatim još tri sata nakon što su stigli u bolnicu

  • 0
Škotska, ambulantna kola, hitna pomoć, Scotland ambulance Foto-ilustracija: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Šili Anderson (67) iz Tornvuda, u Glazgovu, medicinari su rekli da pozove hitnu pomoć nakon što je loše reagovala na lekove nakon operacije kuka.

Međutim uprkos očajničkoj molbi za pomoć, ambulantna služba nije mogla da pošalje tim hitne pomoći čak 20 sati, a zatim se suočila sa daljim odlaganjem kad je stigla u bolnicu, gde je morala je da čeka još tri sata da je primi lekar.

Suprug starije žene pričao je o 23-časovnom čekanju svoje žene na lekarsku pomoć dok je ležala u agoniji nakon operacije kuka.

Mnogi životi biće izgubljeni zbog čekanja

Bizarno čekanje možda će postati svakodnevica za mnoge jer je služba hitne pomoći izložena većem naporu nego ikada ranije. Mnogi životi će biti izgubljeni jer se prosečno vreme čekanja na službu hitne pomoći povećava na više od šest sati.

Potparol zdravstvenog osoblja Džeki Bejli nazvala je dugo čekanje "neprihvatljivim i šokantnim".

Šilin suprug Džordž (69) bio je veoma nezadovoljan zbog načina na koji su tretirali njegovu suprugu, majku dvoje dece.

- Šila je u subotu otpuštena iz bolnice, nakon operacije kuka koju je imala u četvrtak. U ponedeljak ujutro nazvala je bolnicu jer je imala jake glavobolje, mučninu i povraćanje. Sestra joj je rekla da je najverovatnije reakcija na injekciju koja blokira nerve, a koja joj je data za operaciju zamene kuka - rekao je Džordž.

On je dodao da joj je rečeno da obavezno pozove hitnu pomoć.

- Šila je pozvala hitnu pomoć u 13.20 časova, a neposredno nakon tog poziva, kontrola hitne pomoći rekla je da će dobiti hitnu pomoć, ali će najverovatnije morati da sačeka, zato što su imali veliki broj poziva - rekao je on.

U narednih nekoliko sati Džordž i ćerka Ivona Pain (43) uputili su nekoliko poziva da provere napredak i u 1:00, 12 sati nakon prvobitnog poziva, primili su poziv od operatera koji ih je uverio da je još uvek u sustemu i da će uskoro doći.

Žena je u agoniji čekala da dođu

- Šila je postajala je sve zabrinutija kako je vreme odmicalo - rekao je Džordž.

Prošlo je još pet sati i ponovo su nazvali, ali ovaj put je Šila naišla na vrlo iznenadnu reakciju jedne operaterke koja je odbrusila da ako se ništa nije promenilo u stanju pacijenta, ne telefoniraju ponovo. Međutim, tri sata kasnije, Ivona je ponovo nazvala i razgovarala sa nekim ko joj je obećao da će u roku od šest minuta poslati hitnu pomoć.

Hitna pomoć je stigla u 9.20 časova, tačno 20 sati nakon što su je prvi put pozvali.

- Moja supruga i ja smo veliki branioci medicinskih radnika i sigurno neću njih da napadam. Pre dve godine sam imao upalu pluća i briga koju sam dobio bila je zapanjujuća, ali ono u šta sam izuzetno ubeđen je da sistem trijaže ne funkcioniše - rekao je Džordž.

On je dodao da smatra da je njihov sistem trijaže opasan.

- Ovo je još jedan užasan izveštaj koji otkriva haos u kojem se nalaze naše službe hitne pomoći, uprkos najvećim naporima osoblja. Jednostavno je neprihvatljivo da se ovoj osobi satima uskraćuje pomoć, a da ovo traje gotovo dan šokantno - rekla je potparol Bejli.

Pandemija je dodatno opteretila službe

Naše službe hitne pomoći su u krizi i stanovnici Škotske su sada u opasnosti zbog nečinjenja ove vlade SNP -a.

- Humza Jusaf ne može stalno da zatva oči pred ljudskom tragedijom koja se odvija, mora da uradi nešto sada kako bi pružio hitnu pomoć uz podršku koja im je potrebna - dodala je Bejli.

Ona je rekla da njihovo osoblje neverovatno naporno radi u ovo izazovno vreme pandemije, kako bi osiguralo da su hitni bolesnici prioritet.

Ona se u ime službe izvinila godpođi Anderson i njenom mužu, zbog kašnjenja.

Video: Snimak bolničarki koje đuskaju u kolima Hitne pomoći za vreme pauze izazvao bes

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA