≫ 

Usled krize pogrebnici nude bizaran način da se smanje troškovi sahrana: Rentiranje kovčega!

Nacionalna asocijacija britanskih pogrebnika potvrdila je za medije da je sve veći broj pogrebnih kompanija koje nude kovčege koji mogu da budu opremljeni sa uklonjivom oblogom, tako da se mogu iznajmiti i ponovo koristiti

  • 2
Korona virus, koronavirus, Italija, sahrana Foto: Tanjug/AP

U Velikoj Britaniji cena prosečne sahrane se kreće na hiljade funti, a kovčezi su glavna stavka u troškovniku.

Najjeftiniji drveni kovčezi koje nudi firma "Co-op funerals" na njihovoj veb stranici koštaju 450 funti za tradicionalni hrast, trešnju ili javor, dok je njihov najskuplji standardni kovčeg (kovčeg od bele ruže) vrtoglavih 2.650 funti. Cene su toliko visoke da čak i kartonski kovčeg košta 450 funti. S obzirom na to da se mnoge porodice bore sa povećanim troškovima struje i goriva, pronalaženje novca za plaćanje sahrane predstavlja sve veći problem.

Tim povodom Nacionalna asocijacija pogrebnika izjavila je da sve veći broj pogrebnih kompanija nudi kovčege koji mogu da budu opremljeni sa uklonjivom oblogom, tako da se mogu iznajmiti i ponovo koristiti.

- Postoji mnogo načina da se troškovi sahrane zadrže u okviru budžeta, a da budu posebni. Pod uslovom da je jasno šta se pruža, ovo je jedan od nekoliko dostupnih izbora koji mogu pomoći porodicama. Iznajmljeni kovčezi se koriste u službi, ali se kasnije uklanjaju, a pokojnik se potom kremira ili polaže u jednostavnu drvenu ili kartonsku podlogu -  rekao je portparol ove službe.

Dorset kompanija "Voven Farevell" nudi kovčege od vrbe za iznajmljivanje, koji koštaju oko 250 funti, u poređenju sa oko 750 funti ako su kupljeni odmah.

- Ako možemo da iznajmimo stvari za druge događaje kao što su brakovi, zašto onda ne i smrt? Cilj mi je da kovčege od vrbe učinim dostupnim porodicama sa nižim primanjima bez kompromisa po pitanju kvaliteta - izjavila je osnivačica ove kompanije Sofija Kembel.

Američki provajder "Everplans", koji nudi iznajmljene kovčege, navodi na svojoj veb stranici da je kovčeg za iznajmljivanje sanduk koji ima unutrašnjost koja se može ukloniti.

- Telo je postavljeno u jednostavnu drvenu kutiju, a kutija je smeštena unutar kovčega, dajući izgled da se telo zapravo nalazi u kovčegu. U stvari, telo nikada ne dodiruje kovčeg, a drvena kutija se lako uklanja nakon usluge. Telo se zatim može sahraniti ili kremirati u jednostavnoj drvenoj kutiji, a pogrebno preduzeće može ponovo da koristi iznajmljeni kovčeg - navodi se u opisu usluge.

Video: Hit: Evo kako pogrebnici slave Grobarijadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • srpski

    2. maj 2022 | 16:24

    iznajmljivanje a rentiranje ?

  • Ako

    2. maj 2022 | 16:12

    I treba. Da vidite kako je nama sa platom od 250 funti a troskovi isti. Bitagne zapadnjacke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA