≫ 

"Koliko vam košta taj zapisnik?": Pijani vozač ubacio policajcima 800 evra u automobil

Iako je više puta upozoren da uzme svoj novac natrag, jer u protivnom čini krivično delo davanja mita, optuženi je nastavio sukcesivno da ubacuje novac u vozilo hrvatske policije sve do svote od 6.050,00 kuna (oko 800 evra), koliko je imao u novčaniku

  • 0
Hrvatska zastava policija novac evro Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Zbog davanja mita policijskom službeniku za vreme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholisanom stanju davatelj mita u predmetu Vrhovnog suda Republike Hrvatske osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, uslovno.

Vrhovni sud preinačio je prvostepenu presudu, smatrajući da je prvostepeni sud primenio preblagu kaznenu sankciju, uslovnu osudu s izrečenom kaznom zatvora od šest meseci i rokom kušnje od dve godine, piše HAK revija.

Kako navodi medij, alkoholisani muškarac je za vreme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholisanom stanju, rekao radniku policije Z. B.: "Koliko vam košta taj zapisnik?", nagovarajući ga da ga pocepa i vrati mu vozačku dozvolu, ubacujući pri tome novčanice od po 1.000,00 kuna (oko 130 evra) u kabinu policijskog vozila.

Iako je više puta upozoren da uzme svoj novac natrag, jer u protivnom čini krivično delo davanja mita, optuženi je nastavio sukcesivno da ubacuje novac sve do svote od 6.050,00 kuna, koliko je imao u novčaniku.

Takvo ubacivanje mita prema stavu Vrhovnog sud Republike Hrvatske zaslužuje zatvor u trajanju od čak tri meseca!.

Istaknuto je ujedno kako je dosadašnja neosuđivanost optuženika, njegovo porodično stanje i činjenica da je u vreme događaja bio znatnije alkoholisan što je, i po mišljenju Vrhovnog suda, doprinelo njegovom arogantnom i omalovažavajućem ponašanju prema radnicima policije, doduše, ima značaj olakšavajućih okolnosti, ali ne u meri da bi se i samim upozorenjem uz pretnju izvršenja kazne zatvora mogla ostvariti svrha izricanja kaznenih sankcija.

Takođe se ističe kako je podcenjena težina i društvena opasnost krivičnog dela, jer se ovakvim ponašanjem prema radnicima policije umanjuje dignitet državnih službenika koji zakonito obavljaju svoj posao u važnoj funkciji sprečavanja saobraćajnih prekršaja i delikata, a time je i postupak optuženog štetan za funkcioniranje društva u celini.

Zbog toga, a budući da optuženi ne pokazuje nikakvu kritičnost prema vlastitom postupku, trebalo je, zbog samog krivičnog dela i visokog stepena ugrožavanja zaštićenog dobra, optuženo osuditi na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, jer će se samo tako odmerenom kaznom u potrebnoj meri uticati na optuženog da više ne čini takva krivična dela, a ujedno će se i drugi građani upozoriti na krajnju neprihvatljivost takovih i sličnih ponašanja, navodi HAK Revija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA