≫ 

U Jadranu traže džinovskog crva: Može da naraste i do šest metara, izlazi noću

Veliki morski crv živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikada ne napušta

  • 0
albanija more Jadransko more u Albaniji / pixabay.com

Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu sprovodi projekt koji je pokrenula Uprava za ribarstvo i u potrazi su za velikim morskim crvom u Jadranu koji naraste i do šest metara.

Uprava za ribarstvo pokrenula je projekat gde pokušavaju da pronađu i prate velikog morskog crva, tzv. Eunice roussaei, koji je najveći među crvima koji žive u Sredozemnom moru. Taj projekt sprovodi Institut za okeanografiju i ribarstvo u Splitu, javlja 24sata.

U Francuskoj je ulovljen primerak od čak šest metara, što je i jedan od najdužih bentoskih beskičmenjaka.

- Veliki morski crv živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikada ne napušta. Vrlo je plašljiv. Može se videti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim oseti opasnost u trenu se povuče natrag u rupu - piše Institut za okeanografiju i ribarstvo.

Uprkos fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste zna se jako malo.

Ribarima je dobro poznat jer je jedan od najboljih, a za neke i najbolji, mamac za lov ribe udicom. Lovi se, tzv. trapulama (lovkama koje rade na principu mišolovke).

"Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gde je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta", piše Institut.

Institut je pozvao ljude da pomognu u istraživanju, i da dojave, ukoliko znaju, na kojim je područjima u moru ova vrsta prisutna, a gde je nema.

Kako navode, nedavno im je sportski ribolovac iz Splita donirao velikog crva kojeg je ulovio kod Čiova. Taj crv je bio dug tri metra, što ga čini do sada najdužim naučno-obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru, barem prema saznanjima Instituta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA