≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ženka majmuna zatrudnela iako je živela sama u kavezu: Zoološki vrt rešio misteriju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momo, 12-godišnja ženka belorukog gibona šokirala je svoje čuvare u zoološkom vrtu pre dve godine kada se okotila, mada nije bila u direktnom kontaktu s mužjakom

  • 8
Majmun, majmunče, gibon Foto: Pryček Vladimír / ČTK / Profimedia

Radnici jednog zoološkog vrta u Japanu veruju da su rešili misteriju ženke gibona koja je ostala trudna iako je živela sama u ograđenom prostoru.

Momo, 12-godišnja ženka belorukog gibona šokirala je u februaru 2021. svoje čuvare u zoološkom i botaničkom vrtu Kujukušima u Nagasakiju kada se okotila, mada nije bila u direktnom kontaktu s mužjakom.

Sada, dve godine kasnije, nakon DNK testa njene bebe, zoološki vrt je otkrio ko je otac pa čak i razvio teoriju o tome kako su se giboni parili.

Naime, test je pokazao da se ženka parila s 34-godišnjim agilnim gibonom Itom, koji se u vreme kada je Momo postala trudna nalazio u susednom ograđenom prostoru, prenosi Business Insider.

Iz Zoološkog vrta su saopštili da veruju da su Momo i Oto uspeli da se pare kroz rupicu u čeličnoj ploči između njihovih kaveza. Da situacija bude još neverovatnija, prečnik te rupe bio je svega 9 milimetara.

Iz vrta dodaju da je beba gibona dobro i da sada ima oko 2 kilograma.

Giboni spadaju među najmanje čovekolike majmune. Žive u divljinama jugoistočne Azije, od severoistočne Indije do indonezijskih ostrva Bornea i Jave. Izgleda da kod njih nema određenog razdoblja parenja; svake dve do tri godine, ženka koti jedno do dva mladunčeta.

Video: Sve oduševio gest čuvara: Šimpanza pobegla iz zoo vrta, pa prošetala ulicama Harkova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA