Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkazano takmičenje dece u ubijanju mačaka: Mnogi Novozelanđani ljuti zbog odluke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Divlje mačke se na Novom Zelandu smatraju štetočinama - ali kritičari takmičenja strahuju da ih deca neće moći razlikovati od kućnih ljubimaca.

  • 4
Mačke Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, na Novom Zelandu je trebalo da bude održano takmičenje dece u ubijanju uličnih mačaka, ali je srećom otkazano.

Kako javlja "Sky News", takmičenje koje podstiče decu da ubiju što je moguće više mačaka otkazano je nakon kritika na račun Lovačkog takmičenja u Severnom Kenterberiju i reakcije SPCA (novozelandska verzija RSPCA - Kraljevskog udruženja za prevenciju nasilja nad životinjama).

Takmičarima je bila ponuđena nagrada od 124 funte za dete koje odstreli najviše uličnih mačaka na Novom Zelandu. Ali, kritičari Lovačkog takmičenja u Severnom Kenterberiju su saopštili da strahuju da bi kućni ljubimci mogli da budu na meti, pošto deca ne bi primetila razliku.

Iz SPCA je saopšteno da je ta organizacija "izuzetno zabrinuta" zbog planiranog događaja. Ta dobrotvorna organizacija za zaštitu životinja je navela: "Nije moguće napraviti razliku između divlje, lutalice ili uplašene domaće mačke na osnovu izgleda, tako da postoji velika šansa da nečiji ljubimac bude ubijen tokom ovog događaja. Pored toga, deca često koriste vazdušne puške u ovakvim događajima što povećavaju verovatnoću bola i uznemirenosti i mogu izazvati produženu smrt životinja."

U saopštenju Lovačkog takmičenja u Severnom Kenterberiju se navodi da je kategorija lova na mačke ukinuta, uz osudu onih koji su poslali "podle i neprikladne mejlove".

Organizatori su dodali: "Naši sponzori i bezbednost u školama su naš glavni prioritet, pa je odlučeno da se ova kategorija takmičenja povuče za ovu godinu kako bi se izbegle dalje reakcije u ovom trenutku. Razočarani smo i izvinjavamo se zbog onih koji su bili uzbuđeni što su bili uključeni u nešto što se tiče zaštite naših domaćih ptica i drugih ranjivih vrsta. Ostali delovi takmičenja, koji podstiču decu na odstrel jelena i divljih svinja, odvijaće se po planu", saopštili su organizatori.

Ulične mačke su široko rasprostranjene na Novom Zelandu - i prema Odeljenju za zaštitu ove zemlje, one imaju "veliki uticaj" na domaće ptice, slepe miševe, guštere i miševe.

One se smatraju štetočinama u toj zemlji, a zvaničnici koriste otrove, zamke i oružje kako bi držali njihovu populaciju pod kontrolom.


Neki od onih koji prate Fejsbuk stranicu Lovačkog takmičenja u Severnom Kenterberiju izrazili su bes zbog ukidanja takmičenja u ubijanju mačaka.

Jedan od pristalica je tvrdio da divlje mačke nanose mnogo štete, prenose bolesti i ometaju sezonu jagnjenja.

Koliko je životinja pobijeno na prošlogodišnjem takmičenju možete videti na ovom snimku.

PAŽNJA, UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ!

(Telegraf.rs)

Video: Mačke zatekle misteriozno "biće" pa krenule na tajni zadatak: Kraljice radoznalosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA